SAD u 2002. ostvario rekordni trgovinski manjak od 435 milijardi USD

VANJSKO-TRGOVINSKI manjak Sjedinjenih Država skočio je u 2002. za 21,5 posto na rekordnih 435 milijardi dolara, kao izraz slabosti svjetskog gospodarstva i jakoga dolara, objavilo je američko ministarstvo trgovine.

Najveći manjak Sjedinjene Države su ostvarile sa Zapadnom Europom, Kinom i Meksikom.

Najveći rast manjka od 38 posto na 89 milijardi dolara SAD ima sa Zapadnom Europom. Manjak s Kinom skočio je za 24 posto na 103 milijarde. SAD uvozi iz Kine roba u vrijednosti od 125 milijardi dolara što je manje samo od uvoza iz Kanade i Meksika.

Ministarstvo je također, u svojem izvješću objavljenom u četvrtak, upozorilo da je zabilježen i novi mjesečni rekord. U prosincu je manjak bio viši za 10,5 posto u odnosu na studeni. Robni manjak u prosincu bio je 48 milijardi dolara, dok je ostvaren višak u uslugama od 4 milijarde dolara. Američki izvoz u prosincu je opao za 2,6 posto na 81 milijardu dolara, a uvoz porastao za 1,7 posto na 125,4 milijarde dolara.

Ekonomisti tvrde da je daljnji veliki američki trgovinski manjak još jedan znak da Sjedinjene Države ostaju motor globalnog rasta. Unatoč ponavljanim pozivima administracije predsjednika Busha kao i prethodne američke vlade da Europa i Japan nešto poduzmu kako bi potaknule rast, američki rast je i dalje brži nego njegovih glavnih trgovinskih partnera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo trgovine je izvijestilo da su Sjedinjwne Države u 2002. izvezle 5,5 posto ili za 35,6 milijardi dolara manje roba nego 2001., dok je uvoz porastao 2 posto ili za 22,6 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći pad zabilježen je u izvozu kapitalnih dobara, prvenstveno pribora za računala, telekomunikacijske opreme i poluvodiča kao i industrijskih materijala. Najveći porast uvoza ostvaren je kod potrošačkih dobara, većinom u farmaceutici, kućnih potrepština i video opreme, automobila, auto-dijelova i motora.

Sjedinjene Države su ostvarile rast izvoza usluga za 11 milijardi dolara, većinom poslovnih, profesionalnih, tehničkih, osiguravateljskih i financijskih, kao i autorskih prava i licenci. Porastao je i uvoz usluga za 30,9 milijardi ili 14 posto tjeran rastom uvoza privatnih usluga, troškova obrane i autorskih prava i licenci, izvijestilo je ministarstvo trgovine.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara