SAD uhitile Kubanca optuženog za terorizam

Američke imigracijske vlasti objavile su u utorak da su uhitile Kubanca Luisa Posada Carrilesa, koji je živio u egzilu u SADu, a koji je optužen za napad na kubanski zrakoplov prije 30 godina kada su poginule 73 osobe te čije izručenje traži Venecuela.

"Danas su američke imigracijske i carinske vlasti privele Luisa Posada Carrilesa u pritvor dok će se razmatrati njegov imigracijski status", navodi se u priopćenju ministarstva domovinske sigurnosti. Prema tom priopćenju, ministarstvo ima 48 sati da donese konačnu odluku o imigracijskom statusu pritvorenika.

Venecuela je tražila od američkih vlasti izručenje Posada kako bi mu sudila za postavljanje bombe u kubanski zrakoplov u čijoj su eksploziji 1976. godine poginule 73 osobe.

Istovremeno je na u Havani kubanski predsjednik Fidel Castro predvodio stotine tisuća prosvjednika koji su tražili od SAD-a Posadovo uhićenje i optužujući službeni Washington za licemjerje u ratu protiv terorizma.

"Ovo nije prosvjed protiv američkog naroda. To je prosvjed protiv terorizma, a za život i mir", kazao je 78-godišnji Castro.

Kampanja kubanskog predsjednika za uhićenje Luisa Posada Carrilesa je najintenzivnija medijska kampanja u kojoj je sudjelovao od borbe za preuzimanje skrbništva za malog kubanskog izbjeglicu Eliana Gonzaleza.

Posada je bivši operativac CIA-e i dužnosnik službi sigurnosti u Venecueli. Ta zemlja traži njegovo izručenje nakon bijega iz zatvora 1985.

(Hina) xbis ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara