SAD ukida pomoć Srbiji zbog odbjeglog studenta?

SAD ukida pomoć Srbiji zbog odbjeglog studenta?

SLUČAJ Miladina Kovačevića, srpskog studenta optuženog da je u tučnjavi skrivio komu američkog kolege, mogao bi Srbiji prouzročiti probleme. Naime, demokratski senator Charles E. Shumer zatražio je od američkog kongresa da razmotri pomoć koju SAD dodjeljuje Srbiji.

Radi se o 50 milijuna dolara godišnje koje Shumer predlaže da se uskrate Srbiji zbog nesuradnje u slučaju Kovačević, nakon što se Kovačević nije pojavio na saslušanju.

"Trenutno proučavam koja je vanjska pomoć koju bi bilo najefikasnije ukinuti kako bi se izvršio maksimalan pritisak. To ću učiniti u rujnu", rekao je Shumer za američku televiziju.

Pobjegao sa zamjenskom putovnicom koju je dobio u veleposlanstvu

Srbiji je zbog slučaja Kovačević ozbiljnim posljedicama ukoliko ne bude surađivala zaprijetila i donedavna kandidatkinja za nominaciju Demokratske stranke Hilary Clinton. Kovačević, 21-godišnji srpski student u SAD-u, u svibnju je sudjelovao u barskoj tučnjavi u kojoj je njegov kolega završio u komi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević je optužen za nanošenje teških tjelesnim povreda. Pušten je iz pritvora i oduzeta mu je putovnica, ali je u srpskom veleposlanstvu u New Yorku dobio zamjensku.

Roditelji odbjeglog studenta rekli su na konferenciji za novinare početkom srpnja u Beogradu da njihov sin nije učinio to za šta ga sumnjiče u SAD, već da je pokušao razdvojiti sudionike tučnjave. 

J.D.

Foto: Interpol

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara