SAD: Uništenje raketa nije dovoljno

SJEDINJENE DRŽAVE su u petak upozorile kako najavljena spremnost Iraka da uništi rakete al Samoud 2 nije dovoljna, te da je potrebno potpuno i bezuvjetno razoružanje predviđeno Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda 1441.

Irak se u pismu glavnom inspektoru UN-a Hansu Blixu u četvrtak ´u načelu suglasio´ da će uništiti rakete al Samoud 2 koje imaju domet veći od dopuštenih 150 km, a izvori u Bagdadu su u petak potvrdili da će uništavanje početi u subotu, kao što je zatražio Blix.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je rekao novinarima kako Irak mora uništiti rakete, ali da tek treba vidjeti što će biti.

´Vidjet ćemo što će učiniti´, rekao je Boucher.

Boucher je, međutim naglasio kako uništavanje raketa nije potpuno razoružanje koje traži rezolucija 1441 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

´To nije vrst razoružanja koju svi želimo´, rekao je on.

Prava vrst je ´potpuno, bezuvjetno i trenutno razoružanje´ kako ga traži rezolucija Vijeća sigurnosti 1441, rekao je on, dodajući kako je jasno da Irak nije ispoštovao zahtjeve rezolucije 1441.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je u četvrtak na zatvorenoj sjednici ostalo podijeljeno u raspravi o dva suprotstavljena prijedloga o nastavku razoružanja Iraka koje su podnijeli protivnici i zagovornici vojne akcije u Iraku.

Američko-britansko-španjolski nacrt rezolucije kaže da je Irak propustio posljednju prigodu da se razoruža i, podsjećajući na ´ozbiljne posljedice´, praktički utire put vojnoj akciji u Iraku. Francusko-njemačko-ruski memorandum kaže da još nema razloga za uporabu sile i predlaže nastavak i jačanje inspekcija UN-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjenim Državama će na glasovanju o nacrtu rezolucije, moguće za dva tjedna, biti potrebno minimalno devet glasova, uz uvjet da Francuska, Rusija ili Kina ne ulože veto.

Borba između suprotstavljenih skupina se uglavnom vodi za glasove još neodlučnih nestalnih članica Vijeća sigurnosti, Meksika, Čilea, Pakistana, Angole, Kameruna i Gvineje.

Amerikanci trenutno osim svojega imaju osiguran britanski, španjolski i bugarski glas.

´Nije gotovo dok se ne završi´, kazao je Boucher, dodajući da je slično stanje bilo i pred Zaljevski rat 1991. i da je na kraju Vijeće sigurnosti izglasalo povoljnu odluku.

Boucher je rekao da Sjedinjene Države u Vijeću sigurnosti poduzimaju ´intenzivne diplomatske napore´ kako bi osigurale potporu svojoj rezoluciji.

´Ne brojite piliće dok se ne ispile´, kazao je Boucher aludirajući na uvjerenje kako se Sjedinjene Države muče da bi osigurale glasove.

Smatra se kako je u Vijeću sigurnosti omjer trenutno 11 protiv 4, u korist onih koji se za sada snažnije ili slabije protive uporabi sile u Iraku.

Boucher je kazao da Vijeće sigurnosti nije posvađano i da je rasprava u četvrtak bila ´ozbiljna i temeljita´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara