SAD UZNEMIREN NAPADIMA NA STUDENTSKE DEMONSTRACIJE U IRANU

Sjedinjene Države su u subotu izrazile uznemirenost napadima islamskih tvrdolinijaša na studentske prodemokratske prosvjede u Iranu i pozvale režim u Teheranu da pusti na slobodu uhićene.

"Sjedinjene Države s velikom uznemirenošću gledaju na uporabu sile protiv iranskih studenata koji mirno izražavaju svoje političke poglede", priopćila je Bijela kuća.

"Uznemireni smo izvješćima o uhićenjima i provokativnim akcijama poduzetim protiv studenata od strane režimskih snaga, i pozivamo režim da zaštiti ljudska prava studenata i oslobodi uhićene", kaže se u priopćenju.

Tisuće iranskih studenata prosvjedovalo je protiv iranskog režima četiri dana na velikim prosvjedima koje su u subotu napali pristalice režima toljagama, noževima i lancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Iranci kao i svi ljudi imaju pravo odrediti svoju vlastitu sudbinu, a Sjedinjene Države podupiru njihove težnje da žive u slobodi", rekla je Bijela kuća.

Sjedinjene Države optužuju Iran da teži proizvodnji nuklearnog oružja i podupire terorizam, a američki dužnosnici kazali su u nekoliko navrata kako bi rado vidjeli promjenu islamskog režima u Teheranu. Washington je opetovano podržao proturežimske prosvjede u Iranu koji su učestali u posljednje vrijeme, a Teheran kaže da SAD potiče nemire u Iranu.(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara