SAD: VELIKA POROTA ZATRAŽILA SNIMKE RAZGOVORA IZ PREDSJEDNIČKOG ZRAKOPLOVA

Bijela kuća potvrdila je u petak da je primila subpoenu, kojom velika porota traži snimke razgovora s telefona iz predsjedničkog zrakoplova Air Force One u sklopu istrage o tome je li neki od dužnosnika administracije otkrio identitet tajne agentice CIAe.

Glasnogovornik predsjednika Georgea Busha, Scott McClellan rekao je da je Bijela kuća u siječnju primila tu i druge subpoene.

Opravdavajući se tajnošću postupaka velike porote, odbio je reći što se traži u drugim obvezujućim nalozima.

Identitet agentice CIA-e Valerie Plame otkrio je Robert Novak u svojoj kolumni 14. siječnja, navodeći pritom kao izvore dvojicu visokih američkih dužnosnika.

Plame je udana za bivšeg diplomata Josepha Wilsona, koji je 2002. godine poslan u Niger, kako bi provjerio tvrdnje da je Irak od te zemlje pokušao kupiti uran za izradu nuklearnog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po povratku u SAD, Wilson je izvijestio da su te tvrdnje netočne i prošle godine napisao mišljenje u kojemu kritizira razloge američke vlade za ulazak u rat s Irakom.

Wilson vjeruje kako je ime njegove žene objavljeno u znak osvete za te kritike.

List "Newsday" piše da se subpoena odnosi na razgovore iz Air Force One tijekom Bushove turneje po afričkim zemljama.

Također navodi da se drugi obvezujući nalozi tiču zapisnika sa sjednica tzv. iračke skupine u Bijeloj kući, strategijske grupe osnovane u kolovozu 2002. godine, kojoj je zadatak bio javno objavljivanje prijetnji koje dolaze od bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina.

(Hina) xbcav ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara