SAD zabrinut zbog prvih rezultata izbora u Sjevernoj Irskoj

SJEDINJENE DRŽAVE su zabrinute zbog premoći protestantskih i katoličkih radikala na izborima u Sjevernoj Irskoj te su u petak pozvale budućeg pobjednika izbora da ostane vjeran mirovnom sporazumu iz 1998. godine kojim su okončana desetljeća nasilja.

Prema prvim rezultatima izbora, protestanti ekstremnog Iana Paisleya, koji se protive pet godina starom sporazumu, vode ispred umjerenih protestantskih i katoličkih struja koje će imati poteškoća da obnove suspendirani pokrajinski parlament u kojem su protestanti i katolici dijelili vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Naravno, svi su zabrinuti", rekla je Condoleezza Rice, savjetnica američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost. "Vjerujem da nakon što je iskusio mir, narod Sjeverne Irske i želi mir".

"Želim se nadati da će, tko god pobijedio na izborima, priznati da sporazum od Velikog petka (iz 1998) daje priliku Sjevernoj Irskoj da se nastavi razvijati", rekla je Rice.

Prema prvim rezultatima protestantski i katolički birači su se uglavnom izjašnjavali za Demokratsku unionističku stranku (DUP) i IRA-ino političko krilo Sinn Fein.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara