SAD ZADOVOLJAN REAKCIJOM NA ZAHTJEV ZA PRATNJOM NA LETOVIMA

Američki ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge u utorak je izrazio zadovoljstvo reakcijom drugih zemalja na zahtjev SAD da u zrakoplovima na pojedinim letovima bude osigurana oružana pratnja kako bi se zaštitili od terorista.

SAD je u ponedjeljak zatražio da određeni zrakoplovi na međunarodnim linijama koji ulaze u američki zračni prostor imaju pratnju naoružanih policajaca. Ministarstvo domovinske sigurnosti će zahtijevati da oružana pratnja bude u zrakoplovima za koje obavještajni podaci pokazuju da bi ih mogli ugroziti teroristi.

"Radeći s našim partnerima diljem svijeta mislim da smo izvanredno napredovali na tom području", rekao je Ridge na televiziji ABC.

Strani zračni prijevoznici riskiraju da im se zabrani ulazak u američki zračni prostor ukoliko se ne povinuju zahtjevu da na nekim letovima osiguraju oružanu pratnju.

Do sada nema naznaka da bi neka zemlja mogla odbiti ovaj američki zahtjev usmjeren na jačanje sigurnosti letova.

Ridge je kazao kako će SAD ostati na povišenom stupnju pripravnosti na teroristički napad tijekom novogodišnjih blagdana, a možda i nakon njih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo domovinske sigurnosti je 21. prosinca povisilo stupanj pripravnosti sa srednje visokog-žutog na povišeni-narančasti, samo jedan stupanj ispod najvišeg navodeći kao razlog opasnost od terorističkog napada. Američki sigurnosni dužnosnici ponajviše strahuju da bi teroristi al Qaide mogli upotrijebiti zrakoplov na inozemnom letu kao sredstvo napada na ciljeve u SAD-u.

Neki međunarodni prijevoznici izjavili su u ponedjeljak kako će ispuniti američke zahtjeve. Njemački i kanadski priojevoznici su kazali kako već imaju oružanu pratnju na nekim letovima. Velika Britanija je izjavila kako je već pojačala mjere sigurnosti na letovima prema SAD-u te da bi mogla na nekim zrakoplovima uvesti pratnju naoružanih policajaca.

U međuvremenu ministarstvo domovinske sigurnosti odlučilo je pomoći New Yorku u osiguravanju zračnog prostora iznad grada tijekom dočeka Nove godine.

Ministarstvo će osigurati helikoptere koji će pomoći provedbu privremenih ograničenja letova iznad New Yorka.

(Hina) sl dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara