SAD zaključio istragu o seriji pisama zaraženih antraksom

SAD zaključio istragu o seriji pisama zaraženih antraksom

Tekst: S.C.H.
Foto:
NATO

VIŠEGODIŠNJA istraga o aferi slanja pisama zaraženih antraksom u SAD-u, koja je uslijedila nakon napada 11. rujna 2001. godine, konačno je zaključena, objavio je britanski Telegraph.

Pisma zaražena sporama antraksa stizala su na adrese utjecajnih američkih političara i medija, te su podigla veliku paniku u američkoj javnosti, no unatoč tome što su u to vrijeme mediji špekulirali kako se radi o dobro organiziranoj terorističkoj akciji, FBI je objavio kako se iza svega krije samo jedno ime.

Riječ je o kontroverznom liječniku Bruceu Ivinsu, koji je sve organizirao i radio sam, a u trenutku kada je otkriven i kada se 2008. godine spremalo njegovo uhićene on je izvršio samoubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Spore antraksa u ono su vrijeme ubile pet ljudi: dva poštanska službenika u Washingtonu, medicinskog tehničara u New Yorku, jednog izdavača na Floridi i 94-godišnju staricu u Connecticutu.

Glumeći da pomaže u istrazi, Ivins FBI navodio na krivi trag

Mediji su istragu o aferi „antraks“ prozvali jednom od najzamornijih i najskupljih istraga u povijesti SAD, jer su istražitelji FBI-ja godinama tragali za počiniteljem.

Konačno, 2008. godine su objavili da je krivac otkriven, ali da je mrtav. U tada objavljenim izvještajima otkriveno je kako je Ivins redovno prije slanja svakoga od zaraženih pisama neuobičajeno dugo boravio na svojem radnom mjestu u laboratoriju Vojnog istraživačkog instituta za zarazne bolesti.

Kao objašnjenje zbog čega je istraga trajala toliko dugo FBI je tvrdio kako je Ivins, glumeći da kao stručnjak za zarazne bolesti pomaže u istrazi, zapravo čitavo vrijeme istražitelje navodio na krivi trag i brisao postojeće dokaze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara