SAD završava plan o Iraku nakon Saddama

SAVJETNICI američkog predsjednika Georgea W. Busha već završavaju plan o upravljanju Irakom nakon očekivanog zbacivanja Saddama Husseina, piše u ponedjeljak The New York Times.

Prema tim planovima Sjedinjene Države bi Irak vojno okupirale najmanje 18 mjeseci, sudilo bi se samo najvišim iračkim čelnicima, a iračka nafta bi poslužila za obnovu zemlje, piše list pozivajući se na dužnosnike Bijele kuće koji već mjesecima rade na planu s kojim je detaljno upoznat i predsjednik Bush.

Civilni upravitelj, kojega bi možda postavili Ujedinjeni narodi, vodio bi iračko gospodarstvo, obnovio političke institucije i brinuo o programima pomoći, navodi The New York Times pojedinosti plana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka vojska i njezin zapovjednik igrat će, međutim, dulje vremena središnju ulogu u upravljanju zemljom, a važni ciljevi uprave bit će održati Irak kao jedinstvenu zemlju i spriječiti vanjsko upletanje, posebice susjeda.

Bit će to najambiciozniji plan američke vojne uprave od okupacije Japana i Njemačke nakon Drugoga svjetskog rata.

Vanjskopolitički savjetnici predsjednika Busha, trebali bi mu u ponedjeljak predstaviti konačni plan uprave nad Irakom, piše The New York Times.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara