SAD žele protjerati bivšeg nacističkog čuvara rodom iz Hrvatske

SAD žele protjerati bivšeg nacističkog čuvara rodom iz Hrvatske

ANTON GEISER, 83-godišnji umirovljenik koji živi u gradu Sharon, stotinjak kilometara udaljenom od Pittsburgha, bivši je čuvar nacističkog koncentracijskog logora Sachsenhausen. Njega vlasti SAD-a žele protjerati iz zemlje zbog sudjelovanja u izgonu i ubijanju Židova tijekom II. svjetskog rata.

Riječ o etničkom Nijemcu rođenom u jednom mjestu koje je sada dio Hrvatske, javlja AP ne navodeći o kojemu je mjestu riječ. Nakon što je neko vrijeme služio u Sachsenhausenu pored Berlina transferiran je u kamp za obuku SS-ovih časnika u Arolsenu, gdje je sudjelovao u pratnji zatočenika u i iz logora Buchenwald u kojem su pogubljeni deseci tisuća ljudi.

U Arolsenu je ostao do travnja 1945. Tri godine kasnije otišao je u Austriju, a 1956. otputovao je u SAD gdje je šest godina kasnije dobio američko državljanstvo.

Godine 1960. nastanio se u Sharonu sa ženom s kojom ima tri sina. Radio je u lokalnoj čeličani u kojoj je u mirovinu otišao 1987. godine.

Proceduralna pogreška ili namjeran previd

Geiserov odvjetnik Adrian N. Roe, smatra kako je postupak izgona koji se vodi protiv njegova klijenta nelegalan, jer su američke vlasti - pogrešno ili ne - 1956. Geiseru odobrile vizu čime mu je otvoren put da se kasnije nastani u Sjedinjenim Državama.

Prilikom dolaska u Sjedinjene Države Geiser u zahtjevu za vizu nije naveo svoju nacističku prošlost, ali također nije optužen da je pri tom bilo što slagao. Izgubljen je njegov dosje iz toga vremena zbog čega nije jasno je li osoba koja ga je intervjuirala za vizu, znala da je bio čuvar u nacističkom logoru.

Odvjetnik Roe kaže kako logoraški čuvari u ono vrijeme nisu bili tretirani kao ratni zločinci, zbog čega im je ponekad bio dozvoljen ulazak u SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravna zastupnica ministarstva pravosuđa Christina P. Giffin zalaže se, pak, za stav kako je odobrenje vize bilo "pogreška" koju treba ispraviti. Tročlano sudsko povjerenstvo uzelo je slučaj pod razmatranje, a zasad nije poznato kada će odluka o Geiseru biti donesena.

Nasilno mobiliziran u SS

U podnesku koji je prije četiri godine predao američkom saveznom sudu u Pittsburghu, Geiser je rekao kako je kao 17-godišnji poljoprivrednik bio prinuđen stupiti u SS 1942. godine te je pod prijetnjom smrti služio kao stražar u logorima Sachsenhausen i Buchenwald.

Također je ustvrdio kako nije namjerno prikrio služenje u SS-u kako bi ušao u SAD nakon poslijeratnih godina provedenih u Austriji. Dodao je da u zamolbi za vizu od njega nije zatraženo da otkrije svoju službu.

Geiser je rekao kako ne poriče činjenicu da su u logorima Sachsenhausen i Buchenwald počinjenje strahote, ali on za te zločine ne snosi nikakvu odgovornost. Također je rekao kako nikada nije naudio nikome niti je ikoga zlostavljao.

Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je Geiser bio stražar u logoru Sachsenhousen od siječnja do studenoga 1943. prije nego je prebačen u logor Buchenwald.

Prema nekim podacima, Geiser je rođen 1924. u Đak-Selcima u Hrvatskoj koja je tada bila dio bivše Jugoslavije. U SS je stupio 1942. godine, mjesec dana prije nego je napunio 18 godina.

I.K.
Foto: AFP arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara