SAD želi diplomatsko rješenje nuklearnog problema S. Koreje

Sjedinjene Države u četvrtak su izjavile kako žele mirno, diplomatsko rješenje nuklearnog problema Sjeverne Koreje nakon što je ta zemlja objavila da posjeduje nuklearno oružje.

Sjeverna Koreja u četvrtak je izjavila da ne planira nastaviti šesterostrane razgovore o svom nuklearnom programu, objavljujući prvi put da je razvila nuklearno oružje kako bi se zaštitila od Sjedinjenih Država.

"Ostajemo predani šesterostranim razgovorima. Ostajemo predani mirnom, diplomatskom rješenju nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

McClellan je nastojao ublažiti značenje objave Sjeverne Koreje da posjeduje nuklearno oružje. "Već smo prije čuli ovu vrstu retorike od Sjeverne Koreje", rekao je.

Sjedinjene Države, Japan, Južna Koreja, Kina i Rusija nastoje nagovoriti Sjevernu Koreju da se vrati razgovorima čiji je posljednji krug održan u lipnju prošle godine. Cilj šesterostranih razgovora je uvjeriti Sjevernu Koreju da napusti program nuklearnog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli rekao je novinarima kako će Sjedinjene Države nastaviti ići za "mirnim, diplomatskim" rješenjem spora sa Sjevernom Korejom.

On je kazao kako su šesterostrani razgovori i dalje "najbolji i najučinkovitiji način" da se postigne rješenje spora i kako će ga Sjedinjene Države nastaviti slijediti.

Ereli je podsjetio da je predsjednik Bush rekao kako SAD nema neprijateljskih namjera prema Sjevernoj Koreji niti je namjerava napasti.

U pogledu značenja najnovije sjevernokorejske najave Ereli je rekao kako u njoj nema ništa "činjenično novo" te da SAD već dugo djeluje pod pretpostavkom da Sjeverna Koreja ima jedno do dva nuklearna oružja.

(Hina) xsl ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara