SAD želi glasovanje o novoj rezoluciji o Iraku idući tjedan

SJEDINJENE DRŽAVE zatražit će idućega tjedna glasovanje o novoj UN-ovoj rezoluciji kojom bi se odobrio napad na Irak, no neke države nadaju se kompromisu kojim bi se izbjegla vojna akcija.

´Smatramo da rasprava o tako jednostavnoj i izravnoj rezoluciji nije potrebna´, izjavio je američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte nakon konzultacija o datumu glasovanja s veleposlanikom Gvineje Mamadyem Traoreom, koji tijekom ožujka predsjedava Vijećem sigurnosti.

Glavni UN-ov inspektor Hans Blix trebao bi se Vijeću obratiti u petak. ´Očekujemo glasovanje vrlo brzo nakon toga´, rekao je Negroponte.

Američki i britanski dužnosnici najavili su da bi se o novoj rezoluciji moglo glasovati 10. ožujka, vikend nakon Blixova izvješća. Većina od 15 članica Vijeća sigurnosti procjenjuje da SAD nema potreban broj glasova za usvajanje rezolucije.

Odlučujući bi mogli biti glasovi Meksika i Čilea, rotirajućih članova Vijeća sigurnosti. Podupru li novu rezoluciju, devet potrebnih glasova dobio bi prijedlog SAD-a, Velike Britanije i Španjolske za novom rezolucijom kojom bi se utvrdilo da Irak nije iskoristio posljednju šansu za razoružanje i širom otvorila vrata vojnoj akciji.

Ankete pokazuju da se oko 70 posto stanovništva Meksika i Čilea protivi američkim vojnim planovima.

Čelnici obiju zemalja pozvali su stalne članice Vijeća - SAD, Rusiju, Kinu, Francusku i Veliku Britaniji - da pronađu zajedničko rješenje i da svoje bitke ne vode preko leđa manjih zemalja u Vijeću sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara