SAD želi koristiti tursku bazu Incirlik za operacije u Iraku

Sjedinjene Države žele koristiti bazu Incirlik na jugu Turske za logističke potrebe američkih postrojbi u Iraku, izjavio je u utorak general John Abizaid, načelnik središnjeg zapovjedništva američke vojske.

"Razgovarali smo o tom pitanju", rekao je po završetku razgovora sa šefom turske diplomacije Abdullahom Gulom novinaru koji ga je zapitao je li na dnevnom redu razgovora bila i uporaba te baze za logističke potrebe američkih snaga.

Napomenuvši da je to "turska, a ne američka baza", general je istaknuo da ju njegova zemlja želi koristiti "u ime savezništva" s Turskom.

General je izrazio zadovoljstvo tursko-američkom suradnjom poglavito što se tiče Afganistana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incirlik, koji su tijekom Hladnog rata koristili američki špijunski zrakoplovi U2 koji su nadlijetali Sovjetski Savez, služio je kao baza američkim i britanskim borbenim zrakoplovima u Zaljevskom ratu i kasnije, u operaciji provedbe zabrane letenja u zonama na sjeveru Iraka, koja je završila u travnju 2003. uoči početka američko-britanske ofenzive na bagdadski režim.

Turska, članica NATO-a, treba u veljači na šest mjeseci preuzeti zapovijedanje glavnim stožerom međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF).

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara