SAD zlostavljao zatvorenike u vezi s 11. rujnom

SAD zlostavljao zatvorenike u vezi s 11. rujnom
AMERIČKO ministarstvo pravosuđa priznalo je u ponedjeljak kako su stranci zatvoreni u svezi s terorističkim napadima 11. rujna bili držani predugo bez optužnice i podvrgnuti "nedopušteno oštrim" uvjetima zatočenja.

Glavni inspektor ministarstva Glenn Fine utvrdio je "značajne probleme u načinu na koji se postupalo prema zatvorenicima" uključujući zatvaranje bez optužnice, uskraćivanje pravne pomoći, i pretjerano oštre uvjete zatočenja.

Neki od 762 stranca zatvorena zbog ilegalnog ulaska u SAD tijekom istrage o terorističkim napadima na SAD 11. rujna su bili zatvoreni skoro stalno, kretali su se s lisicama na rukama i nogama, podvrgavani su zlostavljanju, a svjetlo im je u ćelijama bilo upaljeno danju i noću.

Fine se u svojem izvješću usredotočio na zatvorenike u Brooklynu, u New Yorku i Patersonu u New Jersey jer je većina zatočenika u svezi s 11. rujnem tamo smještena.

On je u izvješću napisao da je FBI slabo razlikovao zatočenike držane u zatvoru zbog istrage vezane uz terorizam i slučajnih zatočenika koji su usput uhićivani tijekom istrage.

"Čak i u kaotičnom nasljeđu napada 11. rujna mislimo da je FBI trebao više brinuti o razlikovanju između stranaca za koje je stvarno sumnjao da su u vezi s terorizmom od onih stranaca koji, mada moguće krivi za kršenje saveznog zakona o imigraciji, nisu imali veze s terorizmom", rekao je Fine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvješće navodi kako vlasti nisu rekle zatvorenicima u nekom normalnom vremenskom razdoblju za što ih se optužuje ograničavajući im tako mogućnost da dođu do odvjetnika.

Zatočenici su držani u zatvoru pod teškim uvjetima prosječno 80 dana dok ih FBI nije oslobodio sumnje. Posebice su teški uvjeti bili za 84 zatočenika u Brooklynu koji su bili zatvoreni u ćelijama, najmanje 23 sata dnevno, vođeni s lisicama na rukama i nogama, a bio im je dopušten samo jedan telefonski poziv tjedno u svezi s pravnom pomoći i jedan privatni. Zatvorsko osoblje je zatočenicima držalo svjetlo upaljeno dan i noć, kaže izvješće, i zlostavljalo ih fizički i verbalno.

Američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) pozvala je u ponedjeljak administraciju predsjednika Busha da odmah poduzme akciju kako bi popravila kršenje ljudskih prava zatočenika.

"Izvješće je izvanredno izlaganje o tome kako je ministarstvo pravosuđa izigralo temeljna prava ljudi nakon 11. rujna", rekla je Wendy Patton, direktor u HRW-u. "Sada je loptica u polju glavnog državnog odvjetnika. On ne može ignorirati osuđujuće nalaze i detaljne preporuke kako bi se osiguralo da se ovakve zloporabe ne ponove".

Nakon terorističkih napada 11. rujna ministarstvo pravosuđa je zatočilo preko 1.200 stranaca koji nisu bili državljani SAD-a, uglavnom s Bliskog istoka, južne Azije i sjeverne Afrike.

HRW tvrdi da je američka vlada upotrijebila optužbe za ilegalni ulazak u SAD kako bi zadržala 762 stranca dok je istraživala moguće veze s terorizmom. Samo nekolicina od ovih zatvorenika je stvarno i optužena za zločine povezane s terorizmom.

Ministarstvo pravosuđa je odbilo objaviti imena zatočenika i provodilo većinu saslušanja u tajnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara