Sadam gledao snimku izbora novog predsjednika Iraka

Sadam Husein je u srijedu gledao videosnimku izbora novog iračkog predsjednika i bio je potresen onime što je vidio, rekao je irački ministar za ljudska prava Bakhtiar Amin.

"On je bio vidno potresen. Shvatio je da je gotovo, da su krenuli demokratski procesi i da postoji novi, izabrani predsjednik", rekao je Amin agenciji Reuters. "No, nije bila samo u pitanju činjenica da postoji novi predsjednik, već i to što je predsjednik Kurd. A prethodni privremeni predsjednik postao je dopredsjednik. I pored svega toga, sve se dogodilo bez krvoprolića", dodao je Amin.

Irački je parlament izabrao je u srijedu kurdskog čelnika Džalala Talabanija za predsjednika države, a prethodni predsjednik Ghazi Yawar postao je jedan od dvojice dopredsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sadam je video snimku izbora, koji je iračka televizija i izravno prenosila, gledao u svojoj zatvorskoj ćeliji u logoru Cropper, zatvoru visoke sigurnosti pod američkom upravom u predgrađu Bagdada.

Kasnije su 11 njegovih viših pomoćnika, uključujući dva polubrata i bivšeg dopredsjednika vlade Tarika Aziza, zajedno gledali video snimku, rekao je Amin. "Željeli smo da bivši diktator zna da je Iraka krenuo naprijed, da postoji novi Irak i da on nije njegov dio", rekao je Amin.

(Hina) xakoz ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara