Sadam i odvjetnici u znak prosvjeda napustili sudnicu

Sadam i odvjetnici u znak prosvjeda napustili sudnicu
SADAM HUSEIN i njegovi odvjetnici u nedjelju su napustili sudnicu u Bagdadu u znak prosvjeda protiv ponašanja novog suca, čime je proces protiv bivšeg iračkog diktatora ponovo postao kaotičan.

Suđenje bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu u nedjelju je, nakon niza odgoda i dugotrajnih polemika o neovisnosti sudaca i vjerodostojnosti suda, nastavljeno u Bagdadu pod predsjedanjem novog suca Raufa Abdela Rahmana. Međutim, vrlo brzo proces je ponovo krenuo u krivom smjeru.

Novi sudac je prvo, pokušavajući nametnuti svoj autoritet, iz sudnice odlučio udaljiti bivšeg šefa obavještajne službe i Sadamova polubrata Barzana al-Tikritija jer ovaj nije prestajao dobacivati iz klupe. Barzan nije htio poslušati pa su ga na silu iz sudnice odvukli čuvari.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Rahman je potom u svojoj uvodnoj riječi Sadamovim odvjetnicima unaprijed zabranio držanje političkih govora u sudnici. Oni su to doživjeli kao ograničavanje njihova rada i u znak prosvjeda napustili sudnicu. Ubrzo ih je slijedio i njihov branjenik Sadam Husein.

Kada je red u sudnici ponovno uspostavljen, suđenje je nastavljeno saslušavanjem jedne svjedokinje bez nazočnosti Sadama, njegovih branitelja ili bilo kojega od suoptuženika.

Sadama Huseina i njegovih sedam suoptuženika tereti se za masakr 148 šijitskih seljaka iz Duadžila kao odgovor na napad na predsjednički konvoj kada je Sadam posjetio selo 1982. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara