Sadam vikao na suca, odvjetnici napustili proces

ODVJETNICI Sadama Huseina i grupe njegovih najbližih suradnika kojima se u Bagdadu održava treći dan suđenja pred iračkim sudom, napustili su sudnicu.

Kako javlja CNN, skupina odvjetnika Sadamovog tima obrane odšetala je iz sudnice nakon što je predsjedavajući sudskog vijeća Rizgar Mohammed Amein odbio njihov zahtjev o ispitivanju legitimnosti suda.

Bivši irački predsjednik je nakon toga ustao i povišenim tonom protestirao kako su članove suda imenovali američki okupatori.

"Namećete nam odvjetnike. Oni su nametnuti odvjetnici. I sam sud je nametnut. Odbijamo to" - vikao je Sadam u sudnici prijeteći prstom.

Nakon toga mu se pridružio njegov polubrat Barazan Ibrahim odobravajući Sadamove riječi te je s njime glasno izvikivao:

"Neka živi Irak, neka žive arapske zemlje!".

"Zašto nas jednostavno ne pobijete i sve nas ovoga poštedite" - dodao je Ibrahim.

Nakon incidenta u debatu se uključio bivši američki državni tajnik Ramsey Clark koji je inzistirao na tome da sud dopusti odvjetnicima obrane iznijeti pritužbe na legitimnost suda, dodajući da će nepošteno suđenje pridonijeti podijeli među Iračanima.

Suđenje se trebalo nastaviti nakon odgode od 40 dana tijekom kojih se braniteljima htjelo dati više vremena za pripremu obrane bivšeg iračkog predsjednika i njegovih sedam suradnika koji su optuženi za zločine protiv čovječnosti.

Sudac je prošli tjedan odobrio još tjedan dana odgode kako bi se našle zamjene za branitelje od kojih su neki ubijeni, a neki su pobjegli iz Iraka u strahu za vlastiti život.

Sadama Huseina i njegove suradnike tereti se za izdavanje zapovjedi za ubijanje 143 iračkih Šijita koji su poginuli 1982. godine u gradu Dujalu nakon neuspješnog pokušaja atentata na Huseina.

Bivši irački diktator Sadam Husein, rekavši da se ne boji smrti, nazvao je u ponedjeljak svoje suđenje propagandnim trikom, nakon što su svjedoci opisali zločine počinjene tijekom njegove vladavine.

Sadamov braniteljski tim ranije u ponedjeljak je doveo u pitanje legitimitet suđenja koje se odvija pod američkim pokroviteljstvom i napustio dobro čuvanu sudnicu u Bagdadu.

"Ne bojim se smrtne kazne", rekao je Sadam. "Smaknuće je jeftinije od cipele jednog Iračanina", dodao je.

Svrgnuti diktator, kojem se zajedno s njegovih sedam nekadašnjih pomoćnika i dužnosnika stranke Baas sudi za zločine protiv čovječnosti, dodao je kako je "svrha suđenja oblikovanje javnog mnijenja".

Bio je to njegov odgovor na svjedočenje Ahmeda Hasana (38), koji je sudu rekao da su on i njegova obitelj bili zatočeni i mučeni nakon pokušaja atentata na Sadama 1982. godine u gradu Dujailu.

Nakon što su Sadam i suoptuženi njegovo svjedočenje nazvali lažnim, sudac je prekinuo suđenje i odredio stanku do srijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasan, koji je riskirao život dopustivši da mu se otkrije identitet, opisao je kako je odveden u zgradu obavještajne službe u Bagadu koju je vodio Barzan Ibrahim al-Tikriti, Sadamov polubrat i bivši šef obavještajne zajednice.

Nakon kaotičnog proceduralnog prepucavanja, tijekom kojeg je bivši glavni američki državni odvjetnik Ramsey Clark predvodio izlazak braniteljskog tima zbog prijetnji i navodne nemjerodavnosti suda, Hasanovo svjedočenje ponovno je usmjerilo suđenje prema teškim optužbama.

"Kunem se Bogom, ušao sam u sobu i ugledao okrvavljenu bušilicu i ispod nje kosu", rekao je Hasan. Tijekom njegova svjedočenja, Barzan, koji je sjedio uz Sadama, prekidao ga je uzvikujući: "To je laž!"

"Bratu su davali elektrošokove, pred očima mog 77-godišnjeg oca ... jedan muškarac upucan je u nogu, a neki su zapomagali jer su im ruke i noge bile slomljenje", nastavio je svjedok.

Hasan je prvi svjedok na suđenju koje je počelo 19. kolovoza i prekidano dosad dva puta. Prvi put odgođeno je na 40 dana kako bi se obrana bolje pripremila, a drugi put prošloga tjedna kako bi dvojica optuženih pronašli nove odvjetnike nakon što je jedan branitelj ubijen prošloga mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara