Sadamov potpredsjednik izgubio zadnju šansu za žalbom

BIVŠI irački potpredsjednik za vrijeme vladavine Sadama Huseina, Taha Yassin Ramadan, izgubio je zadnju šansu nakon što mu je odbijena žalba na smrtnu kaznu zbog ubojstva šijita u 80-im godinama prošlog stoljeća.

Ramadan je zajedno sa Sadamom osuđen zbog ubojstava 148 šijita u selu Dujail, koji su pokušali izvršiti atentat na nedavno smaknutog iračkog diktatora. Prvotno je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, ali je protiv te osude podnesena žalba, zato što je tužiteljstvo smatralo da je kazna preblaga.

Tokom žalbenog postupka Ramadan je, slično kao i Sadam, tvrdio da nije napravio ništa loše. Bit će smaknut u roku od 30 dana.

Ramadan je tako treći Sadamov sudionik koji će svog bivšeg vođu pratiti na vješala. Barzan al-Tikriti, bivši šef iračke obavještajne službe, i Awad al-Bandar, bivši predsjednik Revolucionarnog suda, koji je donio rješenja za smaknućem Sadamovih 148 protivnika, već su smaknuti.

Udruge za ljudska prava cijelo vrijeme upozoravaju na nepravilnosti oko suđenja bivšim iračkim čelnicima, a sama smaknuća izazvala su kontroverze. Sadama su smaknuli maskirani pripadnici postrojbi Muqtade al-Sadra, glavnog šijitskog klerika, a Bandaru je prilikom vješanja otpala glava.

Smaknuće Ramadana donijet će duševni mir nekima u Iraku, ali vjerojatno će proizvesti daljnju eskalaciju nasilja u državi koja je trenutno u vrlo kaotičnom stanju i u kojoj su ubojstva i teroristički napadi svakodnevica.

J.D.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara