Sadamova kći Raghad Hussein na Interpolovoj tjeralici

Sadamova kći Raghad Hussein na Interpolovoj tjeralici

INTERPOL je izdao međunarodnu tjeralicu za Raghad Hussein, 39-godišnjom kćerkom smaknutog iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Tjeralica je izdana na zahtjev iračke vlade koja Raghad i njenu majku Sajitu tereti za terorizam, odnosno za organizaciju financijske i druge pomoći iračkim pobunjenicima.

Raghad od 2003. godine živi u izgnanstvu u susjednom Jordanu, pod zaštitom kraljevske obitelji koja je svojevremeno bila vjeran Sadamov saveznik. Odatle je organizirala financiranje očeve obrane na suđenju za zločine protiv čovječnosti.

Raghad je najstarija od Sadamove tri kćerke. Godine 1986. se udala za Husseina Kamela, Sadamovog ministra za vojnu industriju i dugogodišnjeg direktora programa izrade oružja za masovno uništenje. Raghad je s njim imala petoro djece - sinove Alija, Saddama i Waheja i kćeri Haris i Banu.

U srpnju 1995. godine su ona i suprug su iz Iraka, tada pod Sadamovom vlašću, prebjegli u Jordan. Suprug je zapadnim vladama dao cijeli niz vrijednih informacija o iračkom oružju za masovno uništenje. U veljači 1996. godine ga je Sadam preko posrednika pozvao da se vrati natrag u zemlju, što je Hussein i učinio. Međutim, nekoliko dana nakon toga je ubijen u okršaju s iračkim snagama sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos toga, Raghad je dan-danas vjerna svom ocu koja drži velikim državnikom i mučenikom. Bez uspjeha je pokušavala ishoditi njegovu privremenu sahranu u Jemenu, odatle bi se vratio u domovinu "kada iz nje odu okupatorski vojnici".

Raghad ima dvije mlađe sestre - Ranu (čiji je suprug Sadam Kamel također prebjegao, a poslije doživio istu sudbinu kao i brat Hussein Kamel) i Halu - koje žive u Jordanu. Njena dva brata - Uday i Qussay - u srpnju 2003. godine su poginuli u okršaju s američkim vojnicima.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara