Sadamovom polubratu prilikom vješanja otpala glava

SADAMOVI pomoćnici, Barzan al-Tikriti i Awad Hamad al-Bandar, obješeni su vjerojatno na istoj lokaciji gdje i bivši irački diktator, dva tjedna nakon Huseinova pogubljenja. Sadamovom polubratu Barzanu je prilikom vješanja otpala glava, što je neimenovani glasnogovornik iračke vlade nazvao "božjim činom".

Barzan je vodio tajnu policiju u režimu Sadama Huseina, dok je Awad Hamad al-Bandar bio šef Sadamova Revolucionarnog suda, koji je prema njegovoj optužnici, priređivao montirane sudske procese čiji je ishod često bilo grupno osuđivanje na smrt optuženika.

Zajedno sa Sadamom, njegovi su glavni pomagači, optuženi za ubojstva 148 Šijita, a trebali su biti obješeni isti dan kada je obješen svrgnuti irački . No, sadašnji je predsjednik Iraka, Jalal Talabani, urgirao da se njihova pogubljenja odgode.

Policija tvrdi da su pogubljenje al-Tikritija i al-Bandara prošla regularno, iako je Barzan al-Tikriti prilikom vješanja ostao bez glave. Glasnogovornik iračkog suda izjavio je da otpadanje glave nije nemoguće iako je vrlo rijetko, a sam je događaj nazvao "božjim činom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasada nije puštena nikakva snimka pogubljenja al-Tikritija i al-Bandara, kao što je bio slučaj kod vješanja Huseina. Sve osobe koje su mu prisustvovale morale su proći rigoroznu provjeru, te su morali potpisati prisegu o doličnom ponašanju.

Glasnogovornik iračke vlade rekao je da istraga vezana za šokantne snimke Sadamovog vješanja još traje.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara