Saddam Hussein pred rat htio pogodbu s Amerikancima

Saddam Hussein pred rat htio pogodbu s Amerikancima
NETOM pred početak napada na Irak bivši predsjednik Saddam Hussein pokušao je u posljednjem trenutku postići pogodbu sa Sjedinjenim Državama kako bi izbjegao rat, piše u četvrtak The New York Times.

List piše da su irački dužnosnici, uključujući šefa obavještajne službe, preko libanonsko-američkog poslovnog čovjeka poslali poruku da Irak nema oružja masovnog uništavanja i da američka vojska može provesti istragu o tome.

Poslovni čovjek je u razgovoru također rekao da su Iračani ponudili i izručenje čovjeka optuženog za sudjelovanje u bombaškom napadu na Svjetski trgovački centar 1993. koji je bio držan u Bagdadu. Čak su u jednom trenutku ponudili i da provedu izbore, piše NYT.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka iz Bagdada prvi put dostavljena jednom analitičaru u uredu Douglasa Feitha, doministra za politiku i planiranje u Pentagonu, bila je pokušaj iračkih obavještajnih dužnosnika da otvore tajne pregovore u posljednjem trenutku, za što su imali odobrenje Sadama Huseina.

Ponuda je konačno odbijena, ali se savjetnik Pentagona Richard Perle ipak u ožujku susreo s poslovnim čovjekom Imadom Hageom, piše NYT.

Perle sada umanjuje značenje tog susreta govoreći da je teško vjerovati da bi Hussein davao tako važne prijedloge preko takvih kanala, dok su mu stajali na raspolaganju mnogi drugi načini komuniciranja, na primjer preko Rusije, Francuske ili Saudijske Arabije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara