Saddam misli da je rat blizu, poziva Busha na dvoboj riječima

IRAČKI predsjednik Sadam Husein rekao je u interviewu za američku televizijsku mrežu CBS kako smatra da će rat sa Sjedinjenim Državama uslijediti brzo i pozvao američkog predsjednika Georgea W. Busha da se suoče u javnoj raspravi na televiziji i radiju.

U ekskluzivnom interviewu koji je u ponedjeljak u Bagdadu dao novinaru CBS News-a Danu Ratheru, Sadam Husein je rekao kako osjeća da je blizu rat kojim ga Sjedinjene Države žele ukloniti s vlasti.

Govoreći s jednim američkim novinarom po prvi put u posljednjih desetak godina Sadam je izazvao predsjednika Busha da se suoče u emisiji uživo preko radio i televizijske satelitske veze i da pred očima i ušima cijeloga svijeta rasprave o tome je li rat potreban.

´Ja sam spreman´, rekao je irački predsjednik, ´voditi izravan dijalog s vašim predsjednikom. Ja ću reći ono što ja hoću, a on što on hoće´.

´To će biti prigoda za njega, ako je odlučan krenuti u rat, da uvjeri svijet´, citira CBS dijelove interviewa koji bi trebao biti emitiran u srijedu.

Dijelovi interviewa trebali su biti emitirani u utorak, ali su iračke vlasti zadržale prijenos interviewa dok ne bude preveden, objavio je u utorak CBS.

Iračani su uvjereni da bi za ovakvu raspravu imali publiku, imajući u vidu milijune koji su prosvjedovali protiv rata u Iraku diljem svijeta.

´Ovo je najozbiljniji prijedlog iz moga poštovanja prema narodu Sjedinjenih Država i poštovanja prema narodu Iraka i svijeta. Pozivam na to, jer rat nije šala´, rekao je Sadam u interviewu.

´Kao vođe, zašto ne bismo iskoristili tu mogućnost´, poručio je Sadam svojem američkom kolegi Bushu.

Bijela kuća odbacila je prijedlog smatrajući ga smiješnim pokušajem zavaravanja.

Bushov glasnogovornik Ari Fleischer rekao je da to ´nije ozbiljna izjava´.

´Ovdje se ne radi o raspravi´, kazao je Fleischer. ´Ovdje se radi o razoružanju i poštivanju naloga svijeta Iraku da se razoruža´.

Sadam je odbacio tvrdnje da iračke rakete Al Samoud 2 imaju veći domet od dopuštenih 150 kilometara zbog čega je glavni UN-ov inspektor oružja Hans Blix naredio Iraku da počne njihovo uništavanje do kraja ovoga tjedna.

Ukoliko Irak ne uništi rakete to bi moglo dati snagu novoj rezoluciji koju je Velika Britanija predložila u ponedjeljak Vijeću sigurnosti, a koja je praktički odobrenje za rat.

´Mi nemamo raketa koje idu preko zabranjenog dometa´, rekao je Sadam o pitanju Al Samouda 2 naznačivši tako da će se Irak usprotiviti njihovom uništavanju.

Sadamov glavni vojni savjetnik general Amer al-Saadi rekao je, međutim, u utorak da Irak još razmatra Blixovu naredbu da uništi rakete.

Na Sadamovo opovrgavanje da Irak posjeduje oružje masovnog uništavanja, Fleischer je rekao da se irački predsjednik ´ne suočava s realnošću u pitanju raketa Al Masoud, pa zašto bi druge njegove izjave imale vjerodostojnost?´

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara