Saddam obećao dugi rat i iračku pobjedu

IRAČKI predsjednik Saddam Hussein u jutrošnjem "povijesnom govoru" pozdravio je iračke oružane sange i narod te obećao neprijatelju "dugi rat s teškim posljedicama".

Irački predsjednik Saddam Hussein obratio se  putem državne televizije iračkom narodu pohvalivši otpor iračke vojske američkim i britanskim snagama, te najavivši iračku pobjedu.

"Budite strpljivi, pobjeda se približava", rekao je Saddam Hussein, koji je svoj 20-minutni govor čitao odjeven u vojnu odoru, ispred bijelog zida na kojem se nalazila iračka zastava.

On je pohvalio "hrabar" doprinos iračke vojske u otporu američko-britanskoj invaziji koja je pokrenuta u utorak.

Nije jasno gdje je i kada Saddamov govor snimljen, ali činjenica da su u njemu spomenute borbe za stratešku luku Umm Qasr, te drugi sukobi, sugerira da je govor snimljen u posljednja dva dana.

Husein je također rekao da je "pobjeda vrlo blizu" u Basri, gradu na jugu Iraka koji savezničke snage još uvijek pokušavaju staviti pod punu kontrolu.

On je isto tako pozvao branitelje Bagdada i Mosula, grada na sjeveru Iraka, da čvrsto drže svoje položaje, ustvrdivši da će "prijezira vrijedni neprijatelji biti poraženi".

"Radimo na tome da sukob bude dug i s teškim posljedicama po njih", kazao je Husein aludirajući na savezničke snage.

Irački predsjednik završio je svoj govor dok su u Bagdadu odjekivale eksplozije, javlja Reuters.

Saddam Hussein pozvao je "hrabri irački narod da snažno udari neprijatelja", dodajući da će invazijske snage sve više upadati u zamku iračkog otpora.

"Što više budu napredovali unutar iračkog teritorija, to će dublje tonuti u zamku", rekao je aludirajući na kopnenu invaziju američkih i britanskih snaga koje su stigle na udaljenost 150 kilometara od Bagdada.

Od početka američkih napada u četvrtak kolala su nagađanja o Saddamovoj sudbini nakon prvih zračnih napada na Bagdad kojima je meta bio upravo irački predsjednik i njegovi najbliži suradnici.

Prema nekim izvješćima Saddam je u tim napadima bio poginuo, druga su ukazivala na to da je tako teško ranjen da je morao primiti transfuziju.

Tri sata poslije tog prvog napada na Bagdad u četvrtak, Saddam se ipak pojavio na iračkoj televiziji u vojnoj odori i pozvao narod na borbu.

No američka obavještajna agencija CIA procijenila je tada da je taj njegov govor mogao biti snimljen i prije napada.

Dopisnici Reutersa iz Bagdada i iz drugih bliskoistočnih gradova rekli su da su uvjereni kako je muškarac koji se pojavio na televiziji u ponedjeljak upravo Saddam Hussein.

Irački diktator inače ima nekoliko dvojnika koji se ponekad pojavljuju u javnosti umjesto njega, ali vrlo rijetko govore.

Irački predsjednik završio je svoj dvadesetminutni govor dok su u Bagdadu odjekivale eksplozije, javlja Reuters.Novi napadi na Mosul i Kirkuk

Sjevernoirački grad Mosul ponovo je bombardiran, javlja Reutersov dopisnik s područja pod nadzorom iračkih Kurda.

Mosul, 390 kilometara sjeverno od Bagdada, meta je opetovanih zračnih napada otkako su u četvrtak američke snage počele rat protiv iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Dopisnik John Hemming iz Dohuka, 50 kilometara sjeverno od Mosula, javio je da su nekoliko minuta odjekivale eksplozije oko 8 sati ujutro po mjesnom vremenu.

Napade je potvrdila i katarska satelitska televizija al-Jazeera prenoseći snimke stupova dima i odjeke oko 10 velikih eksplozija.

Američke snage izvele su napad i na iračke položaje duž zone koja dijeli strateški grad Kirkuk od gradića Gamgamal (Kurdistan), javlja agencija France Presse.

Nešto prije 10 sati po mjesnom vremenu (8 po srednjoeuropskom), čuli su se zrakoplovi koji su nadlijetali područje te niz snažnih eksplozija na planinskom lancu koji je pod kontrolom iračke vojske, nekih 1.500 metara od Gamgamala, mjesto koje je pod kontrolom Patriotske unije Kurdistana (PUK - saveznice Washingtona).

Gamgamal je smješten 40 kilometara istočno od naftonosnog grada Kirkuka.

Irački borci pojavili su se na iračkom naftnome polju Rumaili na jugu zemlje i prisilili američke snage da to područje proglase zabranjenom zonom.

Prva vijest da nije sasvim sigurno otputovati u naftna polja na jugu Iraka čula se kad je američka vojska nenadano otkazala planirani izlet za novinare.

Male skupine iračkih boraca pojavile su se i na drugim mjestima južnoga Iraka koje su u zadnja četiri dana, invazijom iz Kuvajta, zauzele američke i britanske snage.

Poginula dva marinca

Dva američka marinca poginula su u odvojenim incidentima u Iraku, objavio je Pentagon.

Američko ministarstvo obrane objavilo je da je narednik Nicolas Hodson (22), iz Missourija ubijen u prometnoj nesreći, ali nisu naveli pojedinosti o tome kada ili gdje se ta nesreća dogodila.

Pentagon je također objavio da je poginuo i desetnik Eric Orlowski (26) iz Buffala, ubijen kada ga je pogodio metak od 12,7 milimetara slučajno ispaljen iz strojnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara