Saddam obećao neometan pristup svim inspekcijama

Saddam obećao neometan pristup svim inspekcijama
SADDAM HUSSEIN obećao je ruskom izaslaniku Jevgeniju Primakovu da će međunarodni inspektori biti neometani u svojem poslu, priopćeno je u ponedjeljak iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Priopćenje je objavljeno u ponedjeljak kad je u Maleziji na summitu nesvrstanih Irak zatražio dvotjednu odgodu početka svearapskog summita potrebnu da na terenu obavi svu suradnju s inspektorima UN-a za razoružanje.

Primakov, nekadašnji ministar vanjskih poslova SSSR-a i bivši ruski premijer, u nekoliko je navrata posredovao u Iraku, među ostalima i prilikom pokušaja odgode Zaljevskog rata 1991.

U priopćenju se navodi da je sastanak organiziran kako bi Rusija objasnila svoje stajalište oko Iraka i da bi dobila uvjeravanja da Sadam ´potpuno i bezuvjetno surađuje s međunarodnim inspektorima´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno je na summitu nesvrstanih zemalja u Dohi irački ministar vanjskih poslova Naji Sabr izjavio kako bi Irak želio odgodu početka svearapskog summita za dva tjedna jer mu treba još vremena za potpunu suradnju s inspektorima UN za razoružanje.

´Zatražili smo odgodu početka s 1. ožujka na 14. ožujka, jer nam je važan svaki dan i svaki sat kako bismo obavili posao predviđen u sklopu stalnih napora za našom potpunom i učinkovitom suradnjom s inspektorima´, rekao je Sabri za katarsku TV postaju Al Jaziru.

Savjetnik Sadama Huesina general Amer al-Saadi sa svoje je strane izjavio kako će Bagdad ´brzo´ odgovoriti na zahtjev UN za uništenjem zabranjenih projektila Al-Samud 2.

´To se pitanje razmatra i rasprava se nastavlja, a odluku ćemo donijeti brzo´, izjevio je genaeral za iračku televziju nakon sastanka s južnoafričkim stručnjacima za razoružanje koji su došli pomoći Iraku oko tog pitanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara