Saddam: Ovo će biti posljednja bitka Iraka protiv tiranina

Irački predsjednik Saddam Hussein, čijoj zemlji u najskorijem vremenu prijeti američki napad, priprema se na to da se suoči sa svojom sudbinom, a pritom se vodi istim stajalištima koji obilježavaju njegovu strategiju već tri desetljeća.

"Ova bitka bit će posljednja bitka Iraka protiv tiranina i posljednja bitka protiv agresije koju Amerika vodi protiv Arapa", kazao je irački predsjednik Saddam Hussein.

On je utorak, kako su javili službeni irački mediji, proveo pregledavajući zajedno sa svojim generalima ratne planove i načine da se "odbaci agresija".

Hoće li Saddam Hussein osobno voditi operacije ili će se sakriti? Na to pitanje nitko ne može odgovoriti, osim samog Saddama koji je izjavio da namjerava umrijeti u svojoj zemlji.

Samo njegovi najbliži suradnici znaju pravce kretanja "velikog vođe" koji obično često mijenja mjesta boravka i koji se tijekom rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine pojavljivao na najneočekivanijim mjestima poput kuća običnih građana Bagdada.

Labirint skloništa i suterenskih prolaza, koji su povećani tijekom godina, mogli bi mu pružiti sklonište i zaštitu od bombi.

Jedna je švicarska tvrtka nedavno priznala da je tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća sagradila desetak bunkera za iračke čelnike.

Ali ako se može vjerovati službenim iračkim medijima, Saddam Hussein se još skriva. On je u utorak okupio najviše čelnike zemlje koji su izrazili "čvrstu osudu prezira vrijednog ultimatuma američkog predsjednika Georgea W. Busha".

Saddam je obećao pobjedu, tvrdeći da je njegova vojska spremna izazvati "velike gubitke na strani napadača" i omogućiti Iraku "da ostane slobodan".

Neki analitičari ne isključuju mogućnost da će irački predsjednik sklonište potražiti u pustinji ili u planinama, kao što je to učinio i vođa terorističke mreže al-Qaida Osama bin Laden.

Međutim, stručnjaci za Irak ne vjeruju u takvu mogućnost, pogotovo ne od čovjeka koji je svoju zemlju već poveo u dva užasna rata, onaj protiv Irana (1980-1988.) i onaj u Perzijskom zaljevu (1990-1991.).

Predsjednik iračkog parlamenta Saadun Hammadi u srijedu je potvrdio da Saddam Hussein nikada neće "otići iz Iraka".

Irački predsjednik izjavio je kako će radije umrijeti u Iraku. "Onaj koji napusti svoj narod na zahtjev neke treće strane ne poštuje osnovna načela. Mi ćemo umrijeti ovdje. Mi ćemo umrijeti u ovoj zemlji i sačuvat ćemo našu čast", kazao je Saddam potkraj veljače u jednom od rijetkih intervjua na američkoj televiziji.

Saddam Hussein preživio je brojne pokušaje ubojstava, i to tzv. "inteligentnim" bombama, a njegovi su protivnici, sa sjedištem u Damasku, već jednom objavili da je preminuo, dok diplomati očekuju da premine od raka od kojeg navodno boluje.

Kao što je i Osama bin Laden uspješno izbjegao Amerikancima u Afganistanu, tako bi i Sadam Husein mogao učini isto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara