Sadr povukao svojih šest ministara iz iračke vlade

ŠEST ministara iz političke grupe koju predvodi šijitski klerik Moktada Sadr dalo je ostavke na njegov nagovor, kako bi prisilili premijera Nourija Malikija na određivanje roka za povlačenje američkih vojnika iz zemlje, prenosi BBC.

"Zbog dobrobiti javnosti, došli smo do zaključka da je neophodno izdati naredbu  da se ministri Sadrovog bloka odmah povuku iz iračke vlade", pročitao je Sadrovu izjavu vođe bloka Nassar Rubaie, te da će ministri sami uručiti svoje ostavke u nadi da će vlada njihove mandate ponuditi onima koji žele služiti interesima naroda i Iraka.

Ovo je reakcija na izjave premijera koji je odbio postavljati uvjete Amerikancima, jer se slaže sa njihovim mišljenjem da "povlačenje ovisi o stanju na terenu".

Prošli je tjedan na ulicama Najafa, Sadr organizirao masovni prosvjed protiv prisutnosti američkih trupa u Iraku, na kojem se sam klerik nije pojavio, a SAD tvrdi da je prebjegao i Iran.

Politički analitičari tvrde da ovaj Sadrov potez, unatoč širokoj podršci koju uživa kod iračkih šiita, nije dovoljno jak da Malikijevu vladu.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara