Sadržajan boravak irskih parlamentaraca u Saboru

IZASLANSTVO vanjskopolitičkog odbora irskog parlamenta sudjelovalo je u srijedu na gotovo dvosatnoj sjednici vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora, a potom se sastalo i s predstavnicima hrvatskih parlamentarnih oporbenih stranaka.

Otvarajući posebnu sjednicu saborskog odbora za vanjsku politiku i pozdravljajući irske goste, potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac naglasio je važnost budućeg irskog predsjedanja Europskom unijom (od 1. siječnja 2004.) jer se u njegovu tijeku Hrvatska nada postati službenim kandidatom za ulazak u Uniju.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora irskog parlamenta Michael Woods poručio je hrvatskim kolegama da je Irska mnogo dobila od članstva u Uniji. "Krenuli smo s mnogo političkih i gospodarskih problema, a u Uniji smo dobili platformu za razvoj, stabilnost u poljoprivredi i prigodu da se pojavimo na novim tržištima", rekao je Woods.

"Privukli smo strana ulaganja, uložili mnogo u obrazovanje i dobili prigodu za gospodarski razvitak. Za sve je trebalo mnogo discipline, zajedništva i socijalnog partnerstva", nastavio je Woods, opisujući irska iskustva s Unijom.

Predsjednik oporbenog HDZ-a i potpredsjednik saborskog VP odbora Ivo Sanader irskom je izaslanstvu naglasio da u zemlji i među strankama postoji dubok i širok konsenzus o ulasku Hrvatske u EU. Najavljujući skorašnje izbore, Sanader je zajamčio da će sve političke struje u RH čvrsto nastaviti približavati državu članstvu u Uniji. Kazao je također da je njegova stranka reformirana, konsolidirana i spremna za povratak na vlast.

Woods je naglasio da se Irska raduje i pozdravlja hrvatsku aplikaciju za članstvo u Uniji i obećao svu pomoć na tom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Irsko izaslanstvo se potom odvojeno sastalo i s čelnicima hrvatskih oporbenih stranaka - Željkom Glavanom (HSLS), Antom Đapićem (HSP), Matom Granićem (DC) i Ivićem Pašalićem (HB).

Hrvatski su oporbenjaci predstavljajući svoje stranke ujedno izložili vlastita viđenja hrvatskih problema i načina za njihovo rješavanje. U tome je najotvoreniji bio pravaš Ante Đapić. "Usudio bih se reći da su za Hrvatsku gospodarski i socijalni uvjeti za EU sitnica prema političkim uvjetima. A često se primjenjuju dvostruka mjerila jer neke zemlje Unije na ovim prostorima žele nametati svoje interese na način koji su nama neprihvatljivi. Da budem sasvim otvoren, najviše problema imamo s britanskom politikom, a zatim s nizozemskom", rekao je Đapić. Dodao je također da su za njegovu stranku naprihvatljive haške optužnice koje RH optužuju za agresiju na BiH i etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj.

Ivić Pašalić je naglasio da nitko ne postavlja pitanje treba li Hrvatska ili ne u Europsku uniju, već kako, kada i uz koju cijenu. Izrazio je žaljenje što je Hrvatska, po njegovu mišljenju, i formalno politički integrirana u zapadni Balkan.

Željko Glavan je, objašnjavajući razloge raspada pobjedničke izborne koalicije i odlazak HSLS-a u oporbu, govorio o problematičnoj privatizaciji, odnosno masovnoj prodaji državne imovine stranom kapitalu.

Irci su sa zanimanjem saslušali hrvatsku oporbu, pozdravili postojanje konsenzusa pozicije i opozicije u ulasku u EU i još jednom iskazali svoju potporu u tom nastojanju.

Irsko izaslanstvo ranije se sastalo i s predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara