Sajam knjiga u parizu: U središtu nizozemska književnost

23. sajam knjiga u Parizu, na kojemu će počasni gost biti književnost nizozemskog govornog područja Flandrije i Nizozemske, otvara se u petak, a traje do 26. ožujka.

Da bi predstavili književnost nizozemskog govornog područja, na pariški će sajam, jedan od najvećih kulturnih događaja u Europi otvoren za širu publiku (lani je imao 220.000 posjetitelja) doći 56 autora.

Među njima su i kandidati za Nobelovu nagradu Flamanac Hugo Claus i Nizozemac Cees Nooteboom, kao i dramatičar Jan Fabre i pisci poput Helle S. Haasse i Harryja Mulischa, koji su danas među najviše prevođenim autorima.

Stanje u Iraku ne bi trebalo "izravno utjecati" na broj posjetitelja koji većinom dolaze iz šire francuske publike, misli Pierre Capperon, direktor u Reed Expositions France, ali će možda utjecati na broj i vrstu prodanih knjiga.

Nakon 11. rujna 2001., francuski su čitatelji radije čitali geopolitičke i povijesne dokumente, kao i Nostradamusove knjige, nego romane, podsjeća Capperon.

Sajam bi trebao potući rekord po broju naslova: tri tisuće naslova 1800 autora (neki s više naslova), od čega će dvije tisuće biti na prodaju.

Godine 1999. i 2000. štand Multimedia bio je najposjećeniji. Oko štandova koji su isticali prednosti elektronskih izdanja tiskalo se mnoštvo ljudi, a Vivendi, s tadašnjim direktorom Jean-Marie Mesierom, bio je prepun optimizma. Već je sajam 2002. zabilježio puno lošije rezultate, zbog pada zanimanja.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara