Salmonelom se možete zaraziti i ako konzumirate voće i povrće

VOĆE i povrće, ustanovili su američki znanstvenici, ne mora uvijek biti zdravo za konzumiranje, posebno ako je kontaminirano bakterijama salmonele ili E.coli te stoga može prouzročiti više štete kod ljudi od, primjerice, nedovoljno pečenog pilećeg mesa ili jaja zaraženih istim bakterijama.

Američki odvjetnici angažirani na obrani prava potrošača ustvrdili su da se u voću i povrću, zbog korištenja stajskog gnojiva također može pronaći salmonela ili E. coli koja može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme kod konzumenata.

"Unatoč tomu što se infekcije salmonelom najčešće dobivaju konzumiranjem pilećeg mesa ili jaja, u posljednjih nekoliko godina zamijetili smo da pacijenti liječnicima sve češće dolaze zaraženi spomenutom bakterijom preko voća i povrća", rekao je dužnosnik Centra za znanost u javnome interesu (CSPI), pozvavši vladu na oštrije standarde kada je riječ o sigurnosti hrane na državnoj razini.

Prema izvješću CSPI-a u razdoblju od 2002. do 2003. salmonelom dobivenom preko voća i povrća zaražena je 31 osoba, a u istome razdoblju istom je bakterijom pronađenom kod peradi zaraženo 29 osoba.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara