Salzburg: Mesić s Kučmom i Kwasniewskim

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić, koji boravi na Srednjoeuropskom summitu u Salzburgu, sastao se u petak ujutro s kolegama iz Ukrajine Leonidom Kučmom i Poljske Alexandrom Kwasniewskim.

S Kučmom je Mesić razgovarao o projektu naftovoda DružbAdria, koji najvećim dijelom prolazi kroz Ukrajinu. Posebice se govorilo o nužnoj zaštiti okoliša. Ukrajinska strana je predložila sklapanje općeg sporazuma o zaštiti Jadranskoga i Crnog mora, kao i ostalih plovnih putova, kazao je Mesić novinarima.

Na susretu s poljskim kolegom, čija zemlja je značajno involvirana u Iraku, razgovaralo se o obnovi, stabilizaciji i funkcioniranju iračke države. Jedna od tema bila je i mogućnost da se hrvatske tvrtrke uključe u poslove u Iraku.

Svoje bilateralne susrete, a tijekom boravka u Salzburgu sastao se s predsjednicima Češke, Italije, BiH, SICG, Slovačke, Albanije, Ukrajine i Poljske, Mesić je ocijenio iznimno korisnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilaterale su se odvijale iz sata u sat, što ukazuje na veliko zanimanje za hrvatske stavove i zainteresiranost za ekonomsku i svaku drugu suradnju s Hrvatskom", rekao je Mesić.

Dva austrijska i jedan njemački list, u svojim izdanjima od petka, objavili su razgovore s hrvatskim predsjednikom.

U Salzburger Nachrichtenu Mesić je govorio o hrvatskom priključenju EU-u, u bečkom Kurieru naglasio je da Hrvatska ima realne izglede sustići Bugarsku i Rumunjsku i priključiti se EU-u 2007. dok je u Frankfurter Allgemeine Zeitungu govorio o problemu neizručivanja Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

U Salzburgu će se u petak održati drugi dio radne sjednice 17 predsjednika srednje Europe o ulozi tog područja u proširenoj EU, a zatim će se predsjednici sastati s čelnicima najvećih svjetskih poduzeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara