Samo 36 posto Hrvata za ulazak u EU

KAKO pokazuju rezultati najnovijeg Pulsovog istraživanja, euroskepticizam u Hrvatskoj raste. Pristupanje Hrvatske u EU podržalo je samo 36 posto ispitanika.

Unutrašnja kriza Europske unije izazvana odbijanjem Ustava u Francuskoj i Nizozemskoj te svađama oko proračuna odrazila i na stavove hrvatskih građana o ulasku u EU.

Od početka 2005. godine nije bilo značajnijih promjena u podršci ulasku u EU. U proteklih pet mjeseci broj onih koji su podržavali ulazak bio je na razini oko 50%, a broj onih koji su protiv nešto ispod 50%. 

Lokalni izbori i najnoviji događaji vezani uz EU, čini se značajno ne utječu na odnos birača prema glavnim političkim strankama u zemlji. Naime, u lipnju je i dalje HDZ najjača stranka sa podrškom oko 25% birača, zatim slijedi SDP sa podrškom oko 19% birača, te HSP s podrškom oko 12% birača. HSS i HSU imaju podršku oko 9% birača, a HNS oko 6%.

U proteklih 6 mjeseci nije bilo dramatičnijih promjena na političkoj sceni, osim povremenih oscilacija rejtinga stranaka kao što su HSS i HSU. Odnos između dviju najjačih stranaka je relativno stabilan, što znači da HDZ ima prednost od 5-6% u odnosu na SDP. Također se može zamijetiti trend porasta rejtinga HSP-a te opadanje rejtinga HNS-a.

Što se tiče opće razine optimizma i stavova o Vladi Ive Sanadera, u lipnju nije bilo značajnijih promjena u odnosu na prethodne mjesece. Naime, i dalje je izrazito veliki broj onih koji smatraju da stvari u zemlji idu u lošem smjeru, što je izraz općeg društvenog pesimizma vezanog uz budućnost Hrvatske.

Najpopularniji političar i dalje je predsjednik Stjepan Mesić, na drugom mjestu kao i prošli mjesec je potpredsjednica HSLS-a i bjelovarska gradonačelnica Đurđa Adlešić, a na trećem mjestu predsjednik HSP-a i osječki gradonačelnik Anto Đapić.

Bivši premijer Ivica Račan je na četvrtom mjestu, a slijedi ga aktualni premijer Ivo Sanader.

Najnepopularniji političar je Milorad Pupovac. Na dnu ljestvice još su Vladimir Šeks i Zlatko Tomčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara