Samo jednim postupkom zaustavljen rast različitih vrsta raka

AMERIČKI su znanstvenici uspjeli samo jednim postupkom zaustaviti rast različitih vrsta zloćudnih stanica.

Znanstvenici su uspjeli blokirati proizvodnju enzima koji ima odlučujuću ulogu kod stanica raka, a takvim bi se načinom terapije mogao zaustaviti razvoj 85 posto malignih bolesti, prenio je njemački stručni časopis Bild der Wissenschaft.

Pri svakoj diobi normalnih stanica skraćuju se krajevi kromosoma, tzv. telomeri. Kad se telomeri iscrpe, izgube se važne genetske informacije za stanicu koja tada umire. Baš zato se zdrave stanice ne dijele više od 50 do 100 puta. Za razliku od njih, stanice raka mogu se dijeliti u beskonačnost. Za to je odgovoran enzim telomeraza, koji nakon svake podjele ponovno proizvodi prvobitnu dužinu telomera.

Peer T. Rowley sa Sveučilišta u Rochesteru otkrio je metodu kojom se u laboratoriju blokira stvaranje tog enzima. Usto su on i njegovi suradnici razvili molekulu koja može nanjušiti i uloviti kemijske upute za proizvodnju enzima unutar stanice. Tom su metodom znanstvenici uspjeli u laboratoriju zaustaviti rast raka crijeva, kože, maternice i pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisutnost telomeraze zajednička je, kako se čini, svim vrstama raka. Razvoj nove znanstvene strategije mogao bi dugoročno dovesti do proizvodnje univerzalnog lijeka protiv karcinoma, nadaju se znanstvenici. Ipak, do primjene lijeka na ljudima znanstvenici moraju svladati još niz prepreka.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara