Samo kvalitetno maslinovo ulje pozitivno utječe na zdravlje

Kvaliteta maslinovog ulja odavno je poznata, no samo visoko kvalitetno ulje blagotvorno i terapijski djeluje na ljudsko zdravlje, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Zbora novinara za zaštitu okoliša i Zbora novinara koji prate zdravstvo Hrvatskog novinarskog društva.

Najzdravije ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva prešanjem zdravih maslina i ima ispod jedan posto slobodnih masnih kiselina, dok nekvalitetna čak mogu biti štetna za zdravlje, istaknula je Donatela Vrbanac iz Plivinog istraživačkog instituta.

Samo kvalitetno ulje ima u sebi visoki postotak polifenola koji imaju antioksidacijsko djelovanje, te blagotvorno djeluje na zaštitu probavnog i krvožilnog sustava, kazala je Vrbanac.

Kvalitetno maslinovo ulje najbolje se može prepoznati po okusu, mirisu i boji, budući da deklaracije na bocama ulja često ne odgovaraju njezinu sadržaju, upozorila je Tanja Devčić, predsjednica Zbora novinara za zaštitu okoliša.

"Kvalitetno ulje blago je gorkastog okusa, zelenkaste boje i ima miris po voću i travi. Teški miris maslinovog ulja znak je nekvalitetnog ili pokvarenog ulja", rekla je Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan od indikatora kvalitete je i cijena, jer kvalitetno ulje ne može biti jeftino odnosno koštati 20 ili 30 kuna po litri, dodala je.

Na konferenciji je predstavljena Grožnjanska deklaracija o maslinovom ulju od 17. listopada ove godine kojom predstavnici medija, maslinarskih udruga, proizvođača maslinovog ulja, ekonomisti, biokemičari i liječnici traže od Vlade i nadležnih ministarstva stalni inspekcijski nadzor kvalitete ulja i poticanje proizvodnje ulja visoke kvalitete.

U deklaraciji se traži redovita kemijska i organoleptička analiza maslinovog ulja, te poštivanje europskih ekoloških standarda kako bi se raspoznalo kvalitetno ulje od ulja slabije kvalitete ili pokvarenih ulja.

Svrha deklaracije je i promicanje potrošnje maslinovog ulja u svakodnevnoj prehrani stanovništva, zbog njegove dokazane zdravstvene vrijednosti s ciljem povećanja potrošnje po glavi stanovnika sa sadašnje jedne litre na prosjek mediteranskih zemalja od 15 litara.

(Hina) mp sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara