Samo manji dio škola u potpunosti štrajka

ŠTRAJK u osnovnim školama koji je počeo jutros u organizaciji Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), u manjem dijelu škola provodi se u potpunosti, u nekima štrajka dio zaposlenih, dok veći dio škola radi ili u njima štrajkaju samo sindikalni povjerenici.

Po nepotpunim podacima, pristiglima do 11 sati, od stotinjak zagrebačkih škola samo 12 škola nije radilo, no izvješća sindikalnih povjerenika iz dvije trećine škola još nisu stigla, rekao je Hini voditelj područnog ureda SHU-a za Zagreb Ivan Piškulić.

U Zagrebu se u potpunosti štrajka u osnovnim školama ´Ivan Gundulić´, ´Kralj Tomislav´, ´Većeslav Holjevac´, ´Savski Gaj´, ´Malešnica´, ´Davorin Trstenjak´ i drugima, dok se nastava odvija u ´Vladimiru Nazoru´, ´Vjenceslavu Novaku´, ´Jordanovcu´ itd.

U zagrebačkoj županiji dvije trećine škola radi. Od 34 škole, 11 je u štrajku, od čega u dvije škole štrajka samo dio zaposlenih. U pojedinim školama dio djece došao je na nastavu, ali su se vratili kući nakon što su vidjeli da veći dio učitelja štrajka, kaže Piškulić.

Relativno slab odaziv zaposlenih, pa i samih članova SHU-a, Piškulić objašnjava očekivanom reakcijom na stalne prijetnje Ministarstva prosvjete da štrajk neće biti plaćen.

Također, dio učitelja odustao je od štrajka vidjevši da niti administrativno i tehničko osoblje u školama ne štrajka, iako se sindikat bori i za njihove interese, dodaje Piškulić.

Dobar odaziv na štrajk zabilježen je u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Zadarskoj županiji, dok se u Varaždinskoj županiji djelomično štrajka samo u jednoj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škole rade i u Međimurskoj županiji gdje je većinom zastupljen školski sindikat ´Preporod´.

Situacija se razlikuje u svakoj pojedinoj školi i županiji, a svima je zajedničko da veći dio djece nije došao u školu, a iz pojedinih škola vratili su se kućama jer učitelji štrajkaju, kaže glavna tajnica SHU-a Ivančica Benaković.

Ističe da za uspjeh štrajka nije bitan broj sudionika niti hoće li štrajk biti plaćen, već senzibilizacija javnosti za probleme u školstvu i opravdane zahtjeve sindikata.

Osijek: Ured za prosvjetu tvrdi da štrajka 21 posto, a sindikat 62 posto djelatnika

URED za prosvjetu Osječko-baranjske županije izvijestio je da na području županije štrajka 21 posto djelatnika u osnovnim školama, dok županijska sindikalna podružnica tvrdi da je u štrajku 62 posto zaposlenika.

Prema podacima Županijskog ureda za prosvjetu Osječko-baranjske županije, tijekom prijepodneva od 70 osnovnih škola, 28 je radilo, 39 djelomično, a tri su osnovne škole bile u potpunom štrajku.

Od 3041 djelatnika u osnovnim školama Osječko-baranjske županije, u štrajku je bilo 635 djelatnika, ili 20,8 posto, izvijestio je Županijski ured za prosvjetu.

Bitno drukčije podatke iznijela je povjernica Sindikata hrvatskih učitelja Osječko-baranjske županije Jasna Lederer. Istaknuvši da je zadovoljna odazivom, ustvrdila je da je u Osječko-baranjskoj županiji u štrajku bilo 62 posto zaposlenika u osnovnim školama. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara