Samo reci ne

BUDUĆI da nam stranke u proteklih mjesec dana nisu iznijele previše argumenata zbog čega bismo upravo njima povjerili svoj glas na izborima, na samom kraju predizborne kampanje nabrojat ćemo razloge zbog kojih NE treba glasati za neke od 240 stranaka koje se natječu za ulazak u parlament. Unatoč ogromnom gradivu, vjerujte, bit će to mnogo lakši zadatak od dešifriranja zbog čega bismo ove nedjelje trebali izaći iz kuće i zaokružiti ovo ili ono ime na listiću.

Dakle, krenimo redom.

U ovoj kampanji nismo doznali baš ni jedan razlog zbog kojeg treba glasati za HDZ. Ako ćemo biti cinični, zaključit ćemo da bi jedini razlog mogao biti to što su vještiji u muljanju od ostalih. Ali to ni izdaleka nije dovoljna protuteža desetinama razloga koji stoje na drugom dijelu vage.

Evo nekih: za HDZ ne treba glasati zato što su se iz donekle profilirane stranke pretvorili u pokret koji zloupotrebljava sportaše i sportske ustanove, Crkvu, državne institucije, pjevače, i zato što se vraća onom starom desničarskom populizmu. Za HDZ ne treba glasati zato što su u četiri godine mandata udvostručili vanjski dug i inflaciju, sve kako bi napuhali balon privodno boljeg životnog standarda. Za HDZ ne treba glasati zbog toga što laže da je on jedini vratio dug umirovljenicima, kao što laže da je Hrvatskoj potreban Pelješki most od tri milijarde kuna. HDZ nije ispunio obećanja iz jamstvene kartice, nije želio otkriti podatke o troškovima u kampanji, kao što je jedini odbio otkriti izvor financiranja stranke i sakrio pravi iznos i izvore financiranja predsjedničke kampanje Jadranke Kosor.

Za HDZ ne treba glasati zato što po uzoru na mračne devedesete ponovno zlorabi glasove dijaspore, zato što nudi Niku Kovača kao glasnogovornika dijaspore, iako je čovjek prijavljen u Zaprešiću i glasat će u prvoj izbornoj jedinici. Za HDZ ne treba glasati zato što kontrolira medije, zato što je muljao oko Upravnog vijeća HINE, zato što Vjesnik pretvara u ruglo od stranačkog glasila, a na Prisavlje je vratio Hloverku. Za HDZ ne treba glasati zbog Ive Sanadera, njegove dvoličnosti i lažne odlučnosti, arogancije, imovine, satova i otetog dvosobnog stana u obiteljskoj kući, a u istom dahu treba spomenuti i Branka Vukelića, Božidara Kalmetu, Miomira Žužula, Andriju Hebranga, Ivicu Kirina, Marinu Matulović Dropulić i ostale vedete prošle Vlade. HDZ je iznevjerio mnoga obećanja, u kampanji se hvali tuđim postignućima, zašto onda vjerovati da će u iduće četiri godine biti bolje?

Za SDP treba glasati isključivo da se ne bi glasalo za HDZ. Drugih razloga gotovo da nema. Ili nam ih nitko u ovoj kampanji nije predočio. SDP je mlitav i nedorečen. Želimo li takvu vlast? Zoran Milanović je arogantan. Trebamo li drugog Sanadera? Ljubo Jurčić nestao je iz kampanje. Za kojeg premijera glasamo? SDP se hvalio svojim timom, a mi smo vidjeli samo Milanovića s Jurčićem, pa samo Milanovića, pa sad više nikoga.

Koga mi zapravo biramo?

Za SDP ne treba glasati zato što u kampanji nisu ni jednom napali HDZ kako se to od njih očekivalo: na propalim obećanjima, korupciji, aferama, skandalima, nesposobnosti... Slušali su kako Sanader plaši ljude fantomskim porezima, a nisu uzvratili ni inflacijom ni udvostručenim vanjskim dugom.

Servirali su samo jeftine trikove: gdje su računi za satove, je li Sanader švercao kokain, je li on Milošević ili Kim Il Sung... Niti su navelli zbog čega je HDZ loš, ni zbog čega su oni dobri. Nisu nametnuli ni jednu temu u kampanji, nego su se samo branili od HDZ-ovih napada: na dijaspori, vjeronauku, porezima. Najvećim uspjehom smatraju spot s Jadrankom Puž koja je promašaj iz dva razloga: prvi, zato što je to bila tek obranaška reakcija na Niku Kovača čime je jedini proplamsaj duha upotrijebljen za samoobranu, i drugi, zato što u njoj statira lažna kumica, što je HDZ-u dalo povoda da skrene pažnju s poruke spota. Za SDP ne treba glasati zato što ga vodi Zoran Milanović. Iako je na početku izgledao kao osoba koja napokon može kontrirati Sanaderu, pokazalo se da mu je previše sličan. Ne ži surađivati s novinarima, već samo s glavnim urednicima, ne podnosi kritiku, arogantan je, površan i samoljubiv. Dok prodaje imidž socijaldemokrata, "jednog od nas", ne želi u zgradu HT-a ulaziti na glavni ulaz, već liftom korporacijskih direktora. Za SDP ne treba glasati i zato što forsira Jurčića za premijera, iako tom čovjeku nije stalo do politike i još manje do stranke, već samo želi funkciju. Srećom po njega, SDP je bio taj koji je izašao s ponudom. Milanović je nedavno rekao da su oni bura koja će otpuhati ovu vlast. Loša vijest: za nedjelju prognoziraju jugo i kišu.

Nadalje, za HNS treba glasati samo da se ne bi glas dao SDP-u. Godinu dana uvjeravali su nas da trebamo glasati za HNS jer time glasamo za Radimira Čačića. A onda, prije dvadesetak dana Čačić je naglo ispario iz kampanje: nema ga na jumbo plakatima, u spotovima, u poštanskim sandučićima, nema više poruke HNS=Čačić. Pa čemu onda ići na birališta? Zbog Vesne Pusić, koja je sebe postavila za nositelja liste u Zagrebu, a Čačića za nositelja svih ostalih lista? Zbog debilnih spotova koji spadaju u Top listu nadrealista, s time da su previše nadrealni? Umjesto da budu stranka sposobnih muljatora, ispali su stranka snobovskih šeprtlja. Zašto su, pobogu, od četiri sposobna čovjeka, njih dvojicu (Čačića i Lesara) stavili u istu izbornu jedinicu? Željeli su 15 mandata, a sad im i ovih šest izgleda kao dar s neba.

Za HSP treba glasati samo zato da se ne glasa za HDZ. Jasno, ako ste nacionalist, šovinist, radikal i padate na štoseve lažnih proroka. Ako mislite da je HSP autentična verzija HDZ-a, sjetite se Ante Đapića, Mate Granića, odlaska u Izrael, odricanja od desnice i Thompsona, kao i svih onih ustupaka Ivi Sanaderu. U tom razočaranju počeli su nesuđenom koalicijskom partneru izvlačiti prljavi veš, od splitske Rive do Gotovine, ali od svega toga u javnost je doprla samo ona "aquafresh" reklama za bolji san. Zašto glasati za HSP? Doista, samo zato da se ne glasa za HDZ.

A zašto bi netko, pobogu, glasao za HSS? Kad ste se time neizravno doveli u opasnost da glasate za HDZ? Okej, za HSLS ćete glasati samo zato što nešto s vama nije u redu i zbog toga vam odmah preporučamo da potražite stručnu pomoć. Ali zašto za HSS? Zato da bi vas prefrigani Josip Friščić vukao cijelo vrijeme za nos, odbijajući otkriti vam s kime imate posla? I da bi vaš antihadezeovski glas završio u Sanaderovu košu? Bolje se odmah opredijelite lijevo illi desno, ako baš toliko vjerujete u iluziju da se birač, a ne puki glasač. Jer, ako date glas HSS-u, s njime bi se svašta moglo dogoditi. Prvo, koalicija će se razbježati prvom prilikom, a drugo, ono što Friščić nudi nije ništa originalnije od onoga što nude dvije najveće stranke. A njegov izborni (ne)uspjeh sigurno mu neće omogućiti da u koaliciji digne glas. Bit će drugih koji će zauzeti njegovo mjesto. 

Za HSU možete glasati samo ako ste očajni. I ako vam je doista svejedno tko će doći na vlast, jer će vaš glas tada sigurno završiti u Banskim dvorima. U prvom redu, zašto bi za HSU glasali penzioneri koji su već dobili svoje četiri rate duga? Zatim, zašto bi za njih glasali novi penzioneri kad im je Sanader već ionako smanjio mirovine, bez obzira na život i zdravog Vladimira Jordana? I zašto bi za njih glasali još radno sposobni, kad oni ionako svoje novce ulažu u mali milijun dionica, fondova i starih čarapa, kako ne bi - zahvaljujući HSU - završili kratkih rukava?
Za sve ostale može glasati ako želite da vam propadne glas. Ili ako želite ispasti originalni u društvu, pa kažete da ste, recimo, glasali za Stranku mladih jer vam se svi drugi gade. A oni su, kao, najbolji na svijetu.

Nažalost, ne možemo vam reći za koga da glasate, kao što bi necivilizacijski bilo reći vam da na dan izbora ostanete doma. Samo, kad vam ruka poleti prema jednom broju na glasačkom listiću, sjetite se da će na kraju puta vaš glas toj stranci biti nagrada, dok bi vama on - u slučaju nesretnog ishoda - mogao ispasti kao četverogodišnja kazna. Eto, da ne biste rekli kako vas nismo upozorili.

Tomislav Klauški

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara