Samuel Alito izabran za suca američkog Vrhovnog suda

KAO ŠTO se i očekivalo, američki Senat je jučer s 58 glasova "za" i 42 glasa "protiv" potvrdio Samuela Alita za novog suca američkog Vrhovnog suda.

Vrhovni sud u američkom sustavu trodiobe vlasti ima izuzetno važnu ulogu te svojim presudama i tumačenjima Ustava može mijenjati i stvarati nove zakone. Sud ima devet članova, imenuje ih predsjednik, potvrđuje Senat, a mandat im je doživotan.

Stoga nije nimalo svejedno kakav će sudac sjediti u njemu, jer njegove odluke mogu imati dalekosežne posljedice. Dok je mlađim generacijama najpoznatija ona iz 2000. godine kojom je Bush potvrđen kao američki predsjednik, neka od najvažnijih dostignuća SAD po pitanju ljudskih i manjinskih prava su djelo upravo Vrhovnog suda, kojim su od 1950-ih do 1970-ih dominirali liberalno orijentirani suci.

Sve do prošle godine u Vrhovnom sudu je postojala ravnoteža između četiri liberala i četiri konzervativca, dok je jezičac na vagi predstavljala umjereno orijentirana sutkinja Sandra Day OConnor. No, prošle godine je ona najavila kako napušta tu dužnost, a ubrzo nakon toga je umro i William Rehnquist, konzervativni predsjednik Suda. To je Bushu dalo priliku da dva prazna mjesta popuni s konzervativnim kandidatima.

Dok je prošle godine izbor konzervativnog katolika Johna Robertsa prošao relativno glatko, Bush je doživio težak udarac kada se ispostavilo da njegova odvjetnica i osobna prijateljica Harriet Miers ne uživa podršku njegove Republikanske stranke.

Miersova je kandidatura povučena, te je za mjesto suca koji je trebao zamijeniti centristicu OConnorovu odabran 50-godišnji Alito, federalni sudac poznat po konzervativnim stavovima, od kojih je najviše kontroverzi izazvalo njegovo zalaganje za ukidanje presude u slučaju Roe vs. Wade, kojom je godine 1973. u SAD legaliziran pobačaj.

Ti stavovi, kao i oni kojima predsjedniku daje pravo da suspendira neke ustavne slobode radi nacionalne sigurnosti, izazvali su veliko nezadovoljstvo među liberalnim dijelom američke javnosti. Organizirana je cijela kampanja s ciljem da se umjereni senatori iz obje stranke uvjere kako se Alitova nominacija treba srušiti u Senatu.

Međutim, za vrijeme saslušanja pred senatskom odborom za pravosuđe, Alito je ostavio iznenađujuće dobar dojam zbog smirenosti i vještine pri izbjegavanju kompromitirajućih odgovora na neugodna pitanja. To se odrazilo i na javnost, pa su ankete pokazale kako se većina Amerikanaca ne protivi njegovom izboru u Vrhovni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Alito po stranačkoj liniji preporučen od odbora za pravosuđe, Ted Kennedy, John Kerry i još nekoliko liberalnih senatora iz Demokratske stranke je pokušalo u posljednji trenutak potvrdu imenovanja zaustaviti parlamentarnom opstrukcijom, tzv. "filibusterom".

Međutim, čak i demokratski senatori koji se protive Alitou su držali kako to predstavlja besmislicu, jer se "filibuster" može prekinuti uz glasove 60 od 100 senatora.

Neki od demokratskih senatori će najesen morati braniti svoja mjesta u konzervativnim državama gdje je na izborima 2000. i 2004. godine pobijedio Bush. Zato si nisu mogli dopustiti ekstremnu retoriku i postupke koje si mogu priuštiti Kennedy i Kerry iz tradicionalno liberalnog Massachusettsa.

Jučer je opstrukcija zaustavljena uz 72 glasa "za" i 25 glasova "protiv", što je omogućilo da se danas popodne po hrvatskom vremenu održi glasovanje o izboru.

Od 55 republikanskih senatora, jedino je liberalno nastrojeni Lincoln Chaffee iz Rhode Islanda, navodeći svoje zalaganje za pravo na pobačaj, bio protiv Alitoa. S druge strane, od 44 demokratska senatora, četvorica su svoj glas dala Alitou, dok je nezavisni senator Jim Jeffords iz Vermonta također bio protiv.

Današnji izbor Samuela Alitoa će ući u povijest ne samo zbog toga što su njime konzervativci, nego i katolici stekli većinu u Vrhovnom sudu.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara