SANACIJA NAŠIČKE RIJEKE I KANALIZACIJE U TIJEKU, NAFTA NIJE U RIBNJAKU

Državna uprava za vode proglasila je drugi stupanj ugroženosti voda na području vodocrpilišta Velimirovac, ali nema opasnosti za ugrožavanje javne vodoopskrbe, vodotokova i obližnjeg jezera Lapovac, izjavio je danas Hini Davor Haničar iz Hrvatskih voda, u vezi s jučerašnjim istjecanjem oko 5000 litara loživog ulja iz prevrnute autocisterne u Našičkom Markovcu. L

Loživo ulje isteklo je u okoliš iz Inine autocisterne nakon sudara s putničkim vlakom na pružnom prijelazu u tome mjestu kod Našica.

Inina Tehnička služba jučer je popodne obavila sanaciju tla, no ulje je podzemnim putem ipak dospjelo u kanalizaciju te u Našičku rijeku.

Sanacija je nastavljena jutros kako bi se spriječio prodor loživog ulja u ribnjak kod Našičke Breznice, 3 do 4 kilometra nizvodno od ispusta kanalizacije u Našičku rijeku. Zato su spuštene ustave između rijeke i ribnjaka, rekao je Haničar.

Istodobno, Našička je rijeka na 15 mjesta pregrađena plutajućim branama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također autocisternama jutros je iz rijeke izvučeno oko 15.000 litara zauljene vode i onečišćenog materijala, rekao je Haničar.

Procjenjuje se da će biti potrebno očistiti oko dva kilometara kanalizacije i isto toliko Našičke rijeke.

Sanaciju obavlja ovlašteno poduzeće AEKS iz Ivanić Grada, a Haničar smatra da će sanacija biti završena za dva dana.

Sudar vlaka i cisterne dogodio se jučer oko 11,20 sati u Našičkom Markovcu na pružnom prijelazu bez branika kod ciglane, kada je putnički vlak (šinobus) naletio na autocisternu koja je prevozila 9000 litara loživog ulja. Vozač autocisterne nije se pridržavao prometnih propisa. Vlak je udario u zadnji desni kraj autocisterne koja se zbog toga prevrnula. Nije došlo do zapaljenja, ali je loživo ulje počelo istjecati. Vozač autocisterne je ozlijeđen i prevezen u bolnicu.

Na teren su upućene Vodopravna inspekcija i inspekcija zaštite okoliša te stručnjaci Hrvatskih voda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara