Sanader: Bivša vlada se neodgovorno odnosila prema financijama

PREDSJEDNIK Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i hrvatske Vlade Ivo Sanader rekao je večeras u Kaštel Sučurcu, na skupu HDZa, kako su se ministri iz bivše Vlade i bivši premijer, Ivica Račan, neodgovorno odnosili prema državnim financijama i državi, te su unaprijed trošili novac iz ove godine, a da to nisu prikazali u izvješćima, zbog čega sadašnje Vlada ima golemih problema za zatvaranje ovogodišnjeg proračuna.

"Ne tražim zbog toga alibi ili popust, jer sam siguran da imamo dovoljno snage, odlučnosti i mudrosti da se uhvatimo i s tim u koštac, i da državne financije dovedemo u red", rekao je premijer Sanader, govoreći na skupu u povodu 14. obljetnice osnutka HDZ-a.

Također je kazao kako se bivša Vlada zaduživala i po nekoliko godina unaprijed i kod HBOR-a i drugih institucija, zbog POS-a i drugih projekata, te je upiotao, "tko će to sve izgradit, ili kupit kada nema ni građevinskih dozvola ni ugovora".

Ocjenjujući kako je "takav neodgovorni odnos bivše vlasti prema državnim financijama i državi katastrofalan", premijer Sanader je kazao da njegova Vlada "neće od toga raditi veliku buku".

"Unatoč svemu ova će Vlada vratiti prava braniteljima, povećati rodiljni dopust, vratiti naknade majkama i nastaviti s izgradnjom toliko čekane autoceste Dubrovnik - Split - Zagreb, te pokrenuti programe za poticanje poduzetništva i privlačenje stranih ulagača", rekao je premijer, dodajući da sadašnju Vladu "zbog duljih rodiljinih dopusta i naknada napadaju oni koji su ta prava oduzeli". Naglasio je da taj projekt nema alternative, jer Hrvatska mora zaustaviti pad nataliteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o pozitivnim pomacima u odnosima s Europskom unijom i NATO-om, Sanader je rekao kako je stajalište ove Vlade da Hrvatska želi u EU i NATO, jer ondje i pripadamo, no da ne želi (u EU i NATO) "u nekakvom balkanskom savezu nego individualno".

"Znači onako kako već dugo vremena govorimo i što je Europa već prihvatila. I zbog toga se borimo da taj famozni avi i mišljenje Vijeća Europe primimo prije proljeća, i počnemo pregovore o pristupanju EU", rekao je premijer Sanader.

"Naravno da smo svjesni da nema ujedinjene Europe bez ostalih zemalja iz našeg susjedstva, BiH i SiCG i ostalih, ali ne želimo biti taoci bilo koga u ovom dijelu Europe", naglasio je Sanader, dodajući da "zato inzistiramo da Hrvatska što prije počne pregovore s EU i NATO-om kako bismo mogli biti primjer drugima".

Na skupu HDZ-a u Kaštel Sućurcu uz predsjednika HDZ-a govorili su članovi Predsjedništva Luka Bebić i Božo Biškupić te čelnici splitsko - dalmatinskog i kaštelanskog HDZ-a.

(Hina) xdstr ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara