Sanader će s Bushom razgovarati o zaštiti Hrvata u BiH

Sanader će s Bushom razgovarati o zaštiti Hrvata u BiH

PREMIJER Ivo Sanader je kazao na današnjoj sjednici Vlade kako je dolazak američkog predsjednika Georgea W. Busha u Hrvatsku "vjetar u naša jedra u našim bilateralnim odnosima", i da će kad dođe razgovarati s njim i o zaštiti Hrvata u BiH.

"Razgovarat ćemo o stanju na jugoistoku Europe, odnosno kako doći do trajnu političke stabilnost u ovom dijelu Europe", i da je Hrvatska prepoznata kao "lider stabilnosti, sidro stabilnosti u regiji" te da će naš ulazak u NATO biti potvrda toga.

"Posebno nas zanima razvoj događaja u Bosni i Hercegovini. Hrvatski narod u BiH mora sačuvati status ravnopravnog suverenog i konstitutivnog naroda i ne bismo smjeli dopustiti, kao i međunarodna zajednica i BiH vlasti da se promijeni nešto u njihovom statusu. To je jedan od naših vanjskopolitičkih prioriteta", kazao je Sanader. S Bushem planira razgovarati i o načinima rješavanja spora između Grčke i Makedonije, kako bi se i Makedoniji omogućilo članstvo u NATO-u, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politička odluka donosi se u Bukureštu i više nema dvojbe, postat ćemo članica NATO-a", najavio je Sanader za travanjski summit, te dodao kakva je čast biti članicom tog vojnog saveza, u kojem, naravno, da smo bili početkom devedesetih ne bi došlo do agresije na Hrvatsku.

"Mi ne promatramo NATO samo kao vojni savez, kao za vrijeme Hladnog rata kada su bile dvije supersile koje su nadvile svoje sjene nad Europom", dramatičan je bio Sanader. "NATO je danas savez država koje dijele zajedničke vrijednosti", zaključuje.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara