Sanader: Da vidim Gotovinu, odmah bi ga izručio Haagu

HRVATSKI premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u zadnje je dvije godine u potpunosti promijenio retoriku oko izručenja odbjeglog generala Ante Gotovina.

Podsjetimo, dr. Ivo je prije dvije godine na splitskoj rivi u društvu Mirka Čondića i ostatka HDZ-ove vrhuške vikao kako izdajnici Račan i Mesić žele predati svjetskim moćnicima nevinog hrvatskog heroja Antu Gotovinu, a danas je u razgovoru za BBC kazao kako bi Gotovina, da ga ugleda, odmah bio izručen Haagu.

Na pitanje novinara što bi učinio da slučajno vidi odbjeglog generala na ulici, Sanader nije ponovio grešku svoje suradnice Jadranke Kosor, koja je kazala kako Gotovinu najvjerojatnije ne bi prepoznala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Logično, Gotovina bi odmah bio izručen u Haag." – odgovorio je Sanader.

Upitan nadalje znači li to da bi on osobno nešto napravio odnosno, da li bi pokušao uhititi Gotovinu, hrvatski je premijer kazao: "Naravno".

Sanader je također kazao da zasad nema informacija o tome štite li Gotovinu hrvatske sigurnosne ili obavještajne službe i podsjetio da je zbog manjka suradnje smijenio dva šefa obavještajnih službi. Hrvatski premijer je ponovio i da se prema dosadašnjim podacima ne može potvrditi da je Gotovina u Hrvatskoj.

Uoči prvog sastanka radne skupine Europske unije koja treba ocijeniti suradnju Hrvatske s Haškim sudom, hrvatski je premijer izrazio uvjerenje da će uspjeti uvjeriti EU da Hrvatska potpuno surađuje s Haškim sudom, te da doista pokušava locirati odbjeglog generala Gotovinu.

"Mi smo posve predani provedbi zakona, ustavnog zakona o suradnji s haškim sudom, našim međunarodnim obvezama. Moja vlada je potpuno orijentirana na rješenje zadnjeg otvorenog pitanja." - izjavio je Sanader za BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara