Sanader: Del Ponte mora dokazati tvrdnje o Gotovini

Sanader: Del Ponte mora dokazati tvrdnje o Gotovini
HRVATSKI premijer Ivo Sanader izjavio je u utorak da će Vlada proučiti najnovije izvješće glavne Haške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haškim sudom i naglasio da tužiteljica mora ponuditi dokaze za svoje tvrdnje.

Carla del Ponte je u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a ustvrdila da je Gotovina, od bijega u lipnju 2001., često viđan u Hrvatskoj, a posljednji put ovoga ljeta.

Dodala je kako Gotovina u hrvatskoj javnosti ima herojski status te da postoji snažna struktura onih koji ga štite.

"Tvrdimo, odnosno svi podaci govore, da general Gotovina nije u Hrvatskoj. Svatko, pa i Carla del Ponte mora dati dokaze za svoje tvrdnje", izjavio je Sanader u Dnevniku Plus HTV-a.

Po njegovim riječima, Vlada će detaljno proučiti njezino izvješće i vidjeti u čemu se ono razlikuje od stajališta hrvatske vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je procijenio je da će Europska unija, prilikom određivanja datuma početka pregovora o pristupanju Hrvatske Uniji, uzeti u obzir tužiteljičino, ali i izvješće hrvatske Vlade.

Odbacio je nagađanja kako je Vlada u zamjenu za pozitivno izvješće obećala do njegova podnošenja u utorak popodne uhititi i izručiti generala Gotovinu.

Tužiteljica Carla del Ponte ocijenila je u izvješću da je Gotovina i dalje prepreka za potpunu suradnju Hrvatske s Haškim sudom.

Spominjući ga kao jednog od trojice najtraženijih bjegunaca ICTY-a, zajedno s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, naglasila je kako će se, ako oni ne budu izručeni ICTY-u u idućih nekoliko mjeseci, morati preispitati rokovi iz strategije dovršetka rada ICTY-a.

Ističući da je dgovornost za njegovo izručenje na hrvatskoj Vladi, ocijenila je da su hrvatske vlasti poduzele značajne napore da ga pronađu, ali je istodobno izrazila sumnju u iskrenost tih napora, jer oni do danas nisu dali nikakvog rezultata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara