Sanader: Drnovšekov prijedlog nije prihvatljiv Hrvatskoj

PRIJEDLOG slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka o razgraničenju temeljem sporazuma Račan-Drnovšek nije prihvatljiv Hrvatskoj za koju do konačnog rješenja tog pitanja vrijedi crta sredine u Savudrijskoj vali, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu premijer Ivo Sanader.

"Smatram da ovaj prijedlog predsjednika Drnovšeka nije prihvatljiv jer on vraća praktički sve na sporazum s ondašnjim hrvatskim premijerom Račanom, a taj sporazum nije prihvatljiv nikome u Hrvatskoj. Smatram da je riječ o još jednom pokušaju prije konačne odluke o izlasku pred međunarodno pravosudno tijelo", rekao je Sanader na konferenciji za novinare održanoj povodom posljednjeg prijedloga slovenskog predsjednika o razgraničenju.

Drnovšek je u nedjelju u Ljubljani predložio kao privremeno rješenje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije sporazum koji bi odredio da kopnena granica dviju država teče linijom koja je dogovorena u tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan iz 2001. godine. Prema rješenju iz istog sporazuma Sloveniji bi pripalo 80 posto Savudrijske vale, a teritorijalni izlaz Slovenije na otvoreno more ne bi se određivao, te bi se tako izbjegli incidenti u zaljevu.

"Za nas do konačnog pravorijeka vrijedi ono što je Hrvatski sabor prije nekoliko godina donio, a to je odluka da do konačnog razgraničenja vrijedi crta sredine u Savudrijskoj vali. Ni pod koju cijenu ne možemo prihvatiti bilo kakav sporazum ili prijedlog koji ne bi poštivao načelo pravičnosti", istaknuo je Sanader.

On je ponovio da su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske zemlje te da moraju sva otvorena pitanja rješavati na načelu pravičnosti. To znači, pojasnio je, da obje zemlje moraju biti zadovoljne s postignutim rješenjem, a ukoliko takvog rješenja nema onda je najbolje ići pred međunarodno pravosudno tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je podsjetio da je Vlada RH prije nekoliko mjeseci donijela odluku o pokretanju prijedloga prema slovenskoj strani da se ide na međunarodnu arbitražu, odnosno pred međunarodno pravosudno tijelo. Taj je prijedlog, kako je rekao Sanader, čak svojedobno Drnovšek pozdravio rekavši da ako nakon 15 godina pregovaranja nije postignut dogovor da je onda i logično da se ide pred međunarodno pravosudno tijelo.

"Mi u Hrvatskoj držimo da imamo snažne argumente i ja zaista uz svo dužno poštovanje prema gospodinu Janezu Drnovšeku, slovenskom predsjedniku, želim reći da tumačim ovu njegovu inicijativu, koja nama nije prihvatljiva, kao možda još jedan pokušaj prije nego se ide na međunarodnu arbitražu jer Vlada RH na prijedlog o arbitraži nije dobila službeni odgovor slovenske strane", rekao je Sanader.

Rupel protiv zemljovida s crtom sredine u Piranskom zaljevu

Ucrtavanje crte sredine u Piranskom zaljevu kao granice na moru između Slovenije i Hrvatske ne djeluje pozitivno na razvoj dobrosusjedskih odnosa, iznio je u ponedjeljak šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel u pismu hrvatskoj ministrici vanjskih poslova i europskih integracija Kolindi Grabar Kitarović.

Kako je priopćilo slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, Rupel je hrvatsku kolegicu upozorio da se na nekim hrvatskim zemljopisnim kartama granica na moru između dviju država ucrtava crtom sredine.

Takvi su se zemljovidi pojavili, navodi se, u prostorijama nekih stranih diplomatskih predstavništava pa i u prostorima Europske komisije u Ljubljani, a odražavaju jednostrano stajalište Zagreba i na nedopustiv način prejudiciraju rješenje granično pitanje.

"Jednostrano ucrtavanje granične crte u službene zemljovide nije u skladu s načelima međunarodnog prava i europskim načelima dobrosusjedske i regionalne suradnje, niti mirnog rješavanja otvorenih pitanja. To su temeljna načela Europske unije u koju se želi uključiti i Hrvatska", naveo je Rupel u pismu hrvatskoj kolegici Grabar Kitarović, dodavši kako želi da takvih pojava više ne dolazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara