Sanader: HDZ za punu suradnju i u slučaju Gotovine

HDZ će u potpunosti surađivati s Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) uključujući i punu suradnju u slučaju odbjeglog generala Ante Gotovine, kazao je za francusku novinsku agenciju France presse predsjednik HDZa Ivo Sanader.

"Mi ćemo u potpunosti surađivati s ICTY-em (...) uključujući i slučaj Gotovina", kazao je Sanader u intervjuu koji AFP objavljuje u srijedu.

Francuska agencija podsjeća da je HDZ pod vladavinom Franje Tuđmana bio optuživan za nesuradnju s Haškim sudom.

Isto stajalište Sanader je ponovio i u intervju za američku novinsku agenciju Associated Press (AP), koja piše da je on čak naznačio spremnost za to da se uhiti i izruči generala Gotovinu ICTY-u.

"Nema alternative punoj suradnji" s Haškim sudom, kazao je za AP.

Sanader je također rekao da je reformirao stranku te da je HDZ povezao s drugim europskim kršćansko-demokratskim strankama.

HDZ, nastavlja predsjednik stranke za AFP, u stanju je Hrvatsku uvesti u Europsku uniju 2007. jednako kao i stranke ljevice.

AFP u podužem tekstu navodi da HDZ ima otvorene pro-američko stajalište dok je dosadašnja vladajuća koalicija "zahladila svoje odnose s SAD-om zbog određenih izjava kojima se osuđivala američka intervencija u Iraku i zbog odbijanja Zagreba da potpiše sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu.

Sanader je u svojim razgovorima za AFP i AP ponovio poziv upućen Srbima koji su otišli iz Hrvatske tijekom rata da se vrate u Hrvatsku, te ponovio kao se zalaže za punu normalizaciju odnosa Zagreba i Beograda.

AFP u svom tekstu navodi i mišljenja više zapadnih diplomata u Zagrebu koji su kazali kako ne sumnjaju u eventualnu pobjedu HDZ-a na predstojećim izborima.

"Zahtjevi međunarodne zajednice prema Hrvatskoj neće se promijeniti. Nova vlada, koja god to bila, procijenjivat će se prema svojim rezultatima", kazao je za AFP jedan europski diplomat koji je želio ostati anoniman.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara