Sanader: Hrvatska će BiH dati status najpovlaštenije nacije u Luci Ploče

Sanader: Hrvatska će BiH dati status najpovlaštenije nacije u Luci Ploče

HRVATSKA će BiH ponuditi status najpovlaštenije nacije glede Luke Ploče, jer su tvrtke iz te države najveći klijenti Luke Ploče, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader, nakon potpisivanja zajedničkog Memoranduma o socijalnom uključivanju između RH i EU.

"Radna verzija takvog prijedloga već postoji u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka RH i Hrvatska ga namjerava uskoro ponuditi BiH, i mislim da je to prijateljski, fer i korektan prijedlog." - rekao je Sanader.

Upitan o tome kako komentira bosanskohercegovačko stajalište da je Luku Ploče izgradila BiH, Sanader odgovara:

"To je vrlo lijep i točan pristup, ali ako govorimo ozbiljnije, onda treba reći da su dokidanjem Sporazuma o posebnim odnosima RH i Federacije BiH 2001. godine prestali biti aktualni i Sporazum o Luci Ploče i Sporazum o nesmetanom prolazu kroz Neum iz 1998., koji i nisu bili potpisani.", kazao je Sanader, dodavši kako "Hrvatska želi BiH čije su tvrtke najveći klijenti Luke Ploče ponuditi status najpovlaštenije nacije".

Što se tiče pelješkog mosta, Sanader inzistira da će se takav most svakako sagraditi, te da je o njegovoj gradnji već dogovoreno s prošlom vladom BiH, kojoj je na čelu bio Adnan Terzić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Most će Hrvatska sigurno graditi, a pri gradnji će se voditi računa o dva načela - prvi je neupitno pravo Hrvatske na povezivanje dijelova svojeg teritorija, a drugi je pravo BiH na nesmetan prolaz do Neuma.", kazao je Sanader, dodavši kako se izgradnjom tog mosta rješava pitanje prometne izolacije hrvatskog juga i potiče se revitalizacija Pelješca i otoka Korčule, Mljeta i Lastova, koji mu gravitiraju.

Što se tiče otoka Velikog i Malog Škoja, Sanader je rekao da postoji sporazum između bivših predsjednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, koji nikada nije ratificiran. Ali otočići su hrvatski i to dokazuju novi dokazi koji su se pojavili.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je kako će Hrvatska ukoliko nastavi inzistirati na gradnji mosta kopno-Pelješac na dosadašnji način dovesti do spora s Bosnom i Hercegovinom koji može završiti i međunarodnom arbitražom, jer gradnja tog mosta ugrožava izlaz na more BiH.  "Ako se ne možemo dogovoriti da poštujemo ono što smo već potpisali (Sporazum o granicama), u ovom je slučaju moguća međunarodna arbitraža.", izjavio je ranije hrvatski član Predsjedništva BiH.

A.B./B.S.
Foto:D.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara