Sanader: Hrvatska će imati podršku Grčke na ministarskom vijeću EU

HRVATSKA će na ministarskom vijeću EU u prosincu imati podršku Grčke kada se bude odlučivalo o datumu početka pregovora za punopravno članstvo naše zemlje u EU, kazao je u četvrtak premijer Ivo Sanader nakon kratkog susreta s grčkim premijerom Konstantinosom Karamanlisom u Solunu.

"On mi je obećao potporu glede određivanja datuma početka pregovora s EU", rekao je Sanader.

Ovo je bio treći susret premijera dviju zemalja između kojih, kako je rekao šef hrvatske vlade, nema otvorenih pitanja.

Sanader i Karamanlis su također razgovarali o projektu Jadransko-jonske autoceste.

"Obje su zemlje zainteresirane za taj projekt i ja sam Karamanlisa izvijestio da naš dio izgradnje ide dobro, te da ćemo uskoro raspisati natječaj za dionicu Dugopolje - Ploče od 96 km i nakon toga idemo do Dubrovnika", kazao je Sanader.

Hrvatski premijer završio je sudjelovanje na 8. dijalogu pravoslavne crkve i europskih pučkih stranaka koji je ovaj put bio posvećen pomirenju i suradnji među narodima jugoistočne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skup je okupio predstavnike Udruženja Europske pučke stranke (EPP) i Europskih demokrata (ED), visoke vjerske uglednike i premijere Ivu Sanadera, Vojislava Koštunicu i Konstantinosa Karamanlisa.

Premda su bili najavljeni, na skupu se nisu pojavili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te predstavnici Partije demokratskog napretka i Stranke demokratske akcije iz BiH. Skupu se odazvao Bariša Čolak, predsjednik HDZ-a BiH koji je u govoru istaknuo da se njegova stranka oduvijek zalagala za "ostvarenje punog suvereniteta, ukupnih nacionalnih i političkih prava svih naroda, pa tako i hrvatskog naroda u BiH".

Upozorio je, međutim, da se za navedena prava danas, na žalost, ne može reći da ih u cijelosti i na cjelokupnom teritoriju BiH u jednakoj i prihvatljivoj mjeri imaju bosanskohercegovački Hrvati. Za Hrvate u BiH zatražio je, prije svega, pravo na povratak svih prognanika, pravo na vlastiti jezik, školovanje na hrvatskom jeziku, kao i pravo na javne medije na hrvatskom jeziku.

U Solunu su se o Hrvatskoj čule pohvalne riječi, posebice predsjednika Udruženja EPP-ED Jaimea Mayora-Oreje koji je kazao da su "znaci iz Hrvatske od velikog značaja".

Wilfred Martens predsjednik EPP-a pozvao je na skupu demokršćane da iskažu etičku odgovornost u javnom životu i pomognu u iscjeljivanju rana podijeljene Europe.

Ponovno je pozvao zemlje jugoistočne Europe na dijalog pomirenja i suradnje, spomenuvši, osim Hrvatske, SCG, BiH i Makedonije, i Sloveniju.

Premijer Sanader otputovao je iz Soluna u Bukurešt gdje će u petak na ministarskom sastanku zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) potpisati povelju o regionalnoj suradnji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara