Sanader i Šeks čestitali pravoslavni Božić

U POVODU pravoslavnog Božića Srpsko narodno vijeće organiziralo je danas u Zagrebu primanje na kojem su, osim zastupnika srpske manjine u Hrvatskome saboru, bili najviši državni dužnosnici, diplomati, te predstavnici političkih stranaka i udruga civilnog društva.

Čestitajući pravoslavnim vjernicima Badnjak i Božić tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi" hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je da je ponosan što je u Hrvatskome saboru dogovorena suradnja s predstavnicima nacionalnih manjina, pa tako i s predstavnicima srpske zajednice.

"Dogovorili smo se da su najpreči humanitarni aspekti naše suradnje, i o tome ćemo voditi računa", rekao je Sanader.

Dodao je i da će njegova Vlada raditi tako da zacijeli "sve ono što je bilo tijekom rata i rane koje su ostale".

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks istaknuo je kako ovaj Božić treba biti blagdan nade, te da "gorka i tragična iskustva naše nedavne povijesti trebaju biti za nama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nadam se da smo svi zajedno izvukli važne i vrijedne pouke o suživotu, toleranciji, snošljivosti, te poštivanju ljudskih i manjinskih prava", rekao je Šeks, dodajući kako će se u Saboru zauzimati za to da se donese zakon koji će omogućiti vladavinu prava, povrat imovine, sigurnost, stabilnost, nepovredivost privatnog vlasništva i život u dostojanstvu.

"Zato je ovaj Božić blagdan nade, i čestitam ga svima sa željom da je iza nas vrijeme nesporazuma i nesklada, te da nastupa novo vrijeme u kojem ćemo zajedno i harmonično graditi sretnu i bolju budućnost", rekao je Šeks.

I predsjednik Srpskoga narodnog vijeća, te saborski zastupnik Milorad Pupovac rekao je kako se nada da će se ove godine svi hrvatski građani osloboditi tereta ratnih i poslijeratnih godina.

"Mi smo uvjereni da ćemo u ovoj godini rasteretiti sredine u kojima zajedno žive Hrvati i Srbi, povratnici i doseljenici, koje su ratne okolnosti ranile i dodijelile im sudbinu ovog početka življenja", istaknuo je Pupovac.

Hrvatsku bi, dodao je, u tome trebao ohrabriti i program nove Vlade, u kojoj srpska zajednica vidi partnera.

Ustvrdio je kako se mnogi Srbi koji su napustili Hrvatsku žele vratiti, te da mnogi koji su se vratili "žive u okolnostima u kojima se ne bi trebao dočekivati Božić".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara