SANADER I ŽUŽUL NAJAVILI NIZ BILATERALNIH SASTANAKA

Novi hrvatski premijer Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u skoro će vrijeme održati niz bilateralnih susreta s predstavnicima međunarodne zajednice. L

Već u petak i subotu Sanader i Žužul u Berlinu će na međunarodnom Bertelsmann forumu održati niz bilateralnih susreta, među kojima su najznačajniji razgovori s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom i irskim premijerom Bertiem Ahernom, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom, a najavljeni su i susresti s premijerima Turske i Rumunjske, te s predsjednicima Slovenije i Poljske.

Početkom idućeg tjedna, hrvatski premijer u Bruxellesu će razgovarati s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem i novim glavnim tajnikom NATO-a Joopom de Hoopom Scheferom, dok će u utorak u Strasbourgu razgovarati s predsjednikom Europskom parlamenta Patom Coxom.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Žužul u četvrtak je u Vatikanu najavio i skori susret sa svojom austrijskom kolegicom Benitom Ferrero Waldner, do kojeg bi trebalo doći do kraja siječnja, a Sanader je najavio sastanak s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem u Rimu, te sastanak s austrijskim premijerom Wolfgangom Schuesselom do kojeg bi, prema premijerovim riječima, trebalo doći u Beču ili Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Visoki hrvatski dužnosnici, rekao je Žužul, primili su dosada dvadesetak poziva za razne bilateralne susrete s visokim predstavnicima međunarodne zajednice. Jedan od važnijih sastanaka svakako bi trebao biti razgovor s predstavnicima Irske, do kojeg bi, prema Sanaderovim riječima, trebalo doći uskoro.

Irska trenutačno predsjeda Europskom unijom, a upravo tijekom irskog predsjedanja Europska bi komisija trebala dati svoje mišljenje o hrvatskoj kandidaturi za ulazak u Europsku uniju.

Sanader je u Vatikanu najavio i skori susret sa slovenskim premijerom Antonom Ropom, do kojeg bi trebalo doći na predstojećem sastanku kvadiraletrale u Ljubljani. Hrvatska, rekao je predsjednik hrvatske Vlade, želi riješiti otvorena pitanja sa Slovenijom i to u prijateljskom ozračju. Prema najavama uskoro bi se trebala doći i do sastanka hrvatskog i slovenskog ministra vanjskih poslova.

(Hina) nab sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara