Sanader ide s Romima, a Milanović sa Srbima

"MILANOVIĆ se sastao sa mnogim svojim koalicijskim partnerima", odgovorila nam je Gordana Grbić na upit da nam potvrdi informaciju kako se predsjednik SDP-a sastao s potpredsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem.

"Mandati, mandati!", ponuda je koja ovih dana odjekuje postizbornim pazarom, ispijaju se kavice, plaćaju ručkovi, s tim da se vrlo malo toga odvija u stožerima stranaka.

Pupovac je do sada što se tiče priklanjanja njegove stranke bio rezerviran. U nedavnom je "Otvorenom" kazao kako će SDSS pričekati s odlukom, ali ne predugo. Neće, kaže on, hrliti ni lijevo ni desno.

Iako Sanader priča kako je suradnja HDZ i SDSS bila solidna, Pupovac je nedavno dao do znanja kako je za vrijeme isteklog HDZ-ova mandata u prvom dijelu istoga bio zadovoljan suradnjom, no u drugom dijelu odnosi su zahladili jer se HDZ više koncentrirao na HSP.

Dok se Milanović s Pupovcem dogovara o mogućoj suradnji bez ikakvog službenog rezultata, Sanaderovi razgovori s prvim Romom u Saboru, Nazifom Memedijem, urodili su plodom.

Novoizabrani zastupnik romske i još 11 nacionalnih manjina je, naime, uz potporu Mreže romskih udruga, danas potpisao sporazum s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom, kojim Sanadera podupire kao mandatara za sastavljanje nove vlade.

"Pregovori su bili naporni. Nisam spavao četiri dana, a i posjedio sam", kazao je Memedi nakon potpisivanja sporazuma. Kazao je i da će Romi, ukoliko SDP ipak dobije mandat za sastavljanje vlade, i dalje podržavati Sanadera.

Najzanimljivije bi bilo kad Memedi na kraju ne bi postao saborski zastupnik. Naime, HRT je danas objavio da bi se u Murskom  Središću 9. prosinca najvjerojatnije mogli ponoviti izbori gdje  na biralište izlazi 40 glasača.

Memedijev mandat bi tada bio u opasnosti jer ima prednost od samo trideset glasova ispred druge manjinske kandidatkinje. No, vrlo vjerojatno do toga neće doći jer DIP danas popodne, kad je predavao Izvješće o rezultatima izbora, nije Mursko Središće naveo kao mjesto gdje bi se trebali ponoviti izbori.

R.I.
Fotomontaža

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara