Sanader: Izražavam sućut obitelji i poštivanje prema liku i djelu Ivice Račana

PREMIJER Sanader je sućut obitelji i članovima SDP-a zbog smrti Ivice Račana izrazio ispred Crkve Gospe Lurdske u Zagrebu.

"Želim u ime Vlade izraziti sućut i poštovanje obitelji, prijateljima i članovima SDP-a, ali i poštivanje prema liku i djelu Ivice Račana jer je bio čovjek, jedan od bitnih aktera u hrvatskoj politici. Sigurno da smo nas dvojica bili politički rivali i u mnogočemu se nismo slagali, međutim u ovom trenutku smrti i kada Račun napušta ovaj svijet, to pada u drugi plan. Želim istaknuti ono ljudsko, žao mi je da je patio i da je opaka bolest na kraju ipak pobijedila. On se borio žestoko, žao mi je da je sve tako išlo, ali u ovom trenutku možemo ostati samo zatečeni ovom viješću i ono rivalstvo i sve drugo pada u drugi plan." - rekao je Sanader.

"U našem rivalstvu i političkoj utakmici uvijek smo znali naći razumijevanja i nadići stranačke razlike kada je bilo riječi o nacionalnim interesima. Zajednički smo sukreirali Savez za Europu jer smo znali da je budućnost Hrvatske u EU i u tranatlanskim integracijama." - rekao je Sanader podjećajući na dobru međustranačku suradnju kada su u pitanju euroatlantske integracije.

"U takvim situacijama uvijek smo nadilazili stranačke razlike i ovoj tužnoj prigodi želim Račanu izraziti priznanje zbog toga. Jedna od njegovih zasluga je događaj iz vremena raspada Jugoslavije kada je zajedno sa Slovencima napustio kongres Saveza komunista u Beogradu i bio je jedan od onih koji su omogućili slobodne demokratske izbore u Hrvatskoj u travnju 1991. godine." - dodao je.

"Kroz dugi niz godina u oporbi je pokazao strpljivost i odlučnost da komunističko naslijeđe svoje stranke pretoči u socijademokraciju. Sigurno da je bio jedan od vodećih ljudi u hrvatskoj politici i jedan od aktera svih ovih godina, premda je 10 godina bio u oporbi. Kao predsjednik Vlade učinio je nekoliko ključnih poteza koji su Hrvatrsku približili EU. Prema tome želim mu odati priznanje na njegovom političkom radu, a obiteljima, prijateljima i članovima SDP-a želim izraziti svoju sućut" - završio je Sanader.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara